RedOne is een van de meest succesvolle producers van de afgelopen tien jaar. Hij maakte wereldhits met Enrique Iglesias, Nicki Minaj, Jennifer Lopez en Shakira en brengt nu voor het eerst onder eigen naam muziek uit. 

RedOne stond aan de basis van het succes van Lady Gaga, waarmee hij Just Dance, Poker Face en Bad Romance maakte. "Je weet nooit of iets lukt maar ik wist dat ze speciaal was. Ik zag een nieuwe Madonna in haar."

RedOne ziet een nieuwe samenwerking erg zitten. "Maar dat hangt af van haar beschikbaarheid en plannen. We hebben al wel wat liggen, maar of dat naar buiten komt, weet ik niet."

Bekijk hier het interview:

RedOne (44) heet eigenlijk Nadir Khayat en komt uit Marokko. In 1991 emigreert hij naar Zweden om een muziekcarrière na te jagen. "The Final Countdown van Europe had destijds een enorme impact op me", zegt de producer nu. "Het euforische gevoel dat ik van dat nummer kreeg probeer ik nog altijd te bereiken."

Vanaf 2000 heeft hij Europees succes met acts als de A*Teens en het Nederlandse Ch!pz. RedOne breekt groter door als hij in 2006 het officiële WK-lied Bamboo maakt. Een jaar later verhuist hij naar Amerika waar hij Lady Gaga ontmoet. Samen schrijven ze haar eerste hit Just Dance.

Uniek talent

"Als je in de studio geïnspireerd muziek maakt, denk je altijd dat je iets bijzonders hebt", blikt RedOne terug. "Gaga was speciaal, maar je weet het nooit. Het duurde een jaar totdat Just Dance explodeerde. Het was een beetje anders, mensen begrepen het eerst niet. Je moet altijd geloven dat je met iets unieks bezig bent en er hard voor vechten. Dan gebeuren er dingen."

Poker Face

Na Just Dance maken RedOne en Lady Gaga vele hits samen. "Het belangrijkste is dat we het niet overdachten. We hadden vooral plezier in de studio en deden waar we goed in zijn. Dan komen de hits vanzelf. Je weet dat er genoeg talent en ervaring aanwezig is en hoe een hit moet klinken. Na Poker Face voelde ik wel een beetje druk, veel mensen zeiden dat we daar nooit overheen zouden komen. Daarna maakten we Bad Romance, wat nog veel groter werd."

Verschillende stijlen

Het geheim van RedOne? "Emotie, het is belangrijk dat ik een goede relatie heb met de artiesten waarmee ik werk. Van Marc Anthony tot Enrique Iglesias, we moeten echt een klik hebben. Dan ontstaat er vanzelf goede muziek." 

RedOne bracht dit jaar voor het eerst muziek onder zijn eigen naam uit, waaronder La Roja Baila, het officiële EK-lied van Spanje. Hij werkt aan een heel album. "Het idee was er al langer en vrienden als Enrique moedigden het ook aan. Ik vond het lastig om voor één sound te gaan omdat ik als producer in verschillende stijlen werk. Maar door mijn succes kan ik het me veroorloven vind ik. Het wordt een heel divers album, want dat is wie ik ben."