Travis spiegelt zich aan Radiohead

Na een aantal rustige jaren is het Schotse Travis weer volop actief. Deze maand verschijnt het achtste album Everything At Once. 

De band was in het verleden erg succesvol met singles als Why Does It Always Rain On Me? en Sing maar moet niks hebben van de commerciële muziekindustrie. "De enige band die me aan ons doet denken is Radiohead. Hele andere muziek maar we denken hetzelfde."

Bekijk hier het interview:

Travis ontstaat een kwart eeuw geleden in Glasgow en debuteert met het album Good Feeling in 1997. Het tweede album The Man Who (1999) verkoopt aanvankelijk matig maar als de band Why Does It Always Rain On Me? dat jaar op het Glastonbury festival in de stromende regen speelt, wordt het een enorme hit.

Volgens Chris Martin was de muziek van Travis van grote invloed op Coldplay. Na 12 Memories (2003) doet de band het wat rustiger aan maar sinds Where You Stand (2013) spelen ze weer veel live.

Zanger Fran Healy zegt dat het vaderschap van de bandleden de reden was om een stapje terug te doen. "Door het succes van The Man Who en The Invisible Band konden we het ons ook veroorloven om meer bij onze jonge kinderen te zijn. We hebben ons best gedaan, ze op school afgeleverd en nu focussen we ons weer meer op de band."

Zelfverzekerd

Healy zegt erg trots te zijn op Everything At Once. "Ik vind het ons meest complete werk ooit. We zaten als band niet eerder zo goed in ons vel. Het doet me denken aan twintig jaar geleden toen we allemaal naar Londen verhuisden. We waren zelfverzekerd en hadden een goede collectie songs. Toen gaven we die in handen van de muziekindustrie. Nu houden we alles zelf onder controle. Dat voelt een stuk beter."

Onafhankelijk

Travis opereert zo onafhankelijk mogelijk en heeft dat volgens Healy ook altijd nagestreefd. "The Man Who werd destijds een groot succes maar met die insteek is de plaat niet gemaakt. Het was moeilijk om ‘m op de radio te krijgen want het was heel anders dan de meeste muziek", legt hij uit.

"Toen we uiteindelijk wel gedraaid werden, werd het enorm groot. Dan noemen mensen je opeens mainstream maar het waren nog steeds dezelfde liedjes die we op de rand van ons bed hebben geschreven."

Radiohead

Travis hekelt de commerciële muziekindustrie, aldus bassist Dougie Payne. "De meeste muziek die je op de radio hoort is in elkaar gezet door een team van tien mensen. Het klinkt als muziek maar het is vorm zonder inhoud. De emotie ontbreekt." 

Healy: "De enige band die me aan ons doet denken is Radiohead. Onze muziek klinkt veel toegankelijker maar het is altijd heel puur geweest. De basis is onze vriendschap, we hebben nooit commercieel succes nagejaagd. Je zag dat Radiohead heel ongemakkelijk werd van het succes met OK Computer. Wij hadden dat ook met The Invisible Band."

Lees meer over:
Tip de redactie