Rick Astley was muziekindustrie zat

Rick Astley is terug met het volledig zelfgeschreven album 50. De Britse zanger scoorde eind jaren tachtig gigantisch met de wereldhit Never Gonna Give You up en zijn eerste twee albums.

In 1993 verlaat hij de muziekindustrie maar de afgelopen vijftien jaar is hij weer mondjesmaat actief. Hij werkte thuis in alle rust aan 50: "Never Gonna Give You Up veranderde mijn leven maar op 50 ben ik het meest trots."

Bekijk hier het interview:

Rick Astley wordt op 21-jarige leeftijd getekend door het dan zeer succesvolle producerstrio Stock, Aitken & Waterman. Daarmee maakt hij in 1987 zijn debuutalbum Whenever You Need Somebody met de wereldhit Never Gonna Give You Up. Astley verkoopt miljoenen platen en is een paar jaar uiterst succesvol. Als het succes afneemt stopt hij in 1993 met zijn muziekcarrière maar maakt daarna af en toe een korte comeback. Het internetfenomeen 'rickrolling' maakte van Rick Astley de laatste jaren een cultfiguur.  

Gemengde gevoelens

De nu 50-jarige zanger kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn succesjaren. "De muziekwereld is een industrie, daar kunnen sommige artiesten beter mee omgaan dan andere. Ik wilde graag optreden maar daar ging het in de Britse popwereld toen niet om. Als je een plaat had gemaakt kreeg je een jaar vrij van muziek maken om die plaat te promoten", legt hij uit.

"Een paar maanden nadat mijn plaat uit was, had ik overal op nummer 1 gestaan. In plaats van op te treden, stond ik in de grootste tv show van elk land. Of je ook daadwerkelijk goed kon zingen, was niet belangrijk. Het draaide om hits en video’s maken."

Dankbaar

Rick Astley zet in 1993 al op 27-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière. "De meeste artiesten zijn maar een jaar of vijf succesvol en ik had genoeg van de muziekindustrie. Ik ben enorm dankbaar voor Never Gonna Give You Up, het veranderde mijn leven en zorgde ook later voor een comfortabel leven. Maar ik was echt blij toen het voorbij was."

Trots

Bij het maken van 50 was alles anders, zegt de zanger. "Deze plaat betekent het meest voor me, omdat ik hem helemaal zelf in mijn huisstudio heb gemaakt. Ik liet pas iets aan andere mensen horen als ik honderd procent tevreden was. Toen de muziek af was, ben ik labels gaan benaderen. Niemand had invloed op de muziek, het is echt mijn plaat."

Over de albumtitel 50 zegt hij: "Ik herinner me 21 heel goed, want toen kwam mijn eerste album uit. Aan mijn vijftigste hoop ik later ook met veel plezier terug te denken. Te gek, ik bracht een album uit toen ik 50 werd! Eerlijk gezegd ben ik heel trots op mezelf en deze plaat. En trots op jezelf zijn in de muziekindustrie gebeurt niet zo vaak."

Lees meer over:
Tip de redactie