DMA’S uit Sydney debuteerde dit jaar met het album Hills End. Sindsdien staan ze bekend als de beste Britpop groep uit Australië. Dat valt niet bij elk bandlid even goed.

Zo moet gitarist Matt Mason niks van die vergelijking hebben: "Ik heb nooit naar Engelse bands geluisterd, ze hebben me niet beïnvloed. Maar als Tommy een nummer van mij zingt klinkt het opeens heel anders."

Bekijk hier het interview:

DMA's gitarist luisterde nooit naar Engelse bands
DMA's gitarist luisterde nooit naar Engelse bands

DMA’s bestaat uit de jeugdvrienden Tommy O’Dell, Johnny Took en Matt Mason. In 2015 trekt hun titelloze debuut ep de aandacht en tekent de band een contract bij het Infectious label, waarop ook Alt-J en The Temper Trap hun muziek uitbrengen. 

Het album Hills End wordt goed ontvangen en de vergelijkingen met Britpop ontlokt de sterren zelf ook uitspraken over DMA’S. Zo is Blur-drummer Dave Rowntree fan maar vindt Noel Gallagher dat ze nooit zo goed zullen worden als Oasis.

Engelse bands

Gitarist Matt Mason is een beetje klaar met de term Britpop. "Ik luister zelf vooral naar Amerikaanse bands. Er valt ook wel wat tegen die vergelijking in te brengen. Ik en onze drummer Liam moeten er altijd om lachen. Wij spelen al zo’n twaalf jaar samen in bands en hebben nooit naar Engelse bands geluisterd."

"Ik weet dat Johnny er vroeger wel mee bezig was en Tommy is echt fan van Britpop. Ik zing zelf met een Amerikaans accent, maar als Tommy een nummer van mij zingt klinkt het opeens heel anders."

Compromis

Het bandgeluid van DMA’S is een compromis, stelt Mason. "Het eindproduct is altijd anders dan hoe ik het van tevoren in mijn hoofd had. Dat is soms een beetje frustrerend maar ook weer geen ramp. Als ik met een song kom, ga ik niet iedereen precies vertellen wat ze moeten doen."

Teksten

Johnny Took schrijft de meeste teksten voor DMA’S, maar daar wil Matt Mason zich in het vervolg ook meer mee bemoeien. "Ik vind ze wel goed hoor, maar het is raar als iemand anders een tekst schrijft bij jouw liedje. Ik wil graag dat mijn volgende collectie nummers meer echt van mij is." 

Als het aan Mason ligt, wordt het geluid van DMA’S in de toekomst wat steviger. "Wat mij betreft mogen de gitaren meer op de voorgrond. Maar we willen ook andere dingen uitproberen, meer elektronica bijvoorbeeld."