Andrew Bird maakte jarenlang zijn platen alleen maar op Are You Serious werkt de singer-songwriter voor het eerst met een producer. Er zijn ook gastbijdragen te horen van Fiona Apple en Blake Mills.

Het leverde een voor hem zelf verrassend resultaat op. "Ik heb mensen als Randy Newman, Paul Simon en John Prine om raad gevraagd. Iconen die nog altijd beter willen worden in wat ze doen."

Andrew Bird debuteert in 1996 met het album Music Of Hair en groeit uit tot een van de meest gerespecteerde Amerikaanse singer-songwriters van zijn generatie. Zijn folky muziek is beïnvloed door jazz en klassiek en Birds eerste instrument is de viool. Onlangs verhuisde hij met zijn gezin van New York naar de Californische westkust. 

De eigenzinnige Bird wordt geroemd om zijn muzikaliteit. "Ik doe nog altijd alles op mijn gehoor, dat wordt beter en beter. Ik heb muziek leren lezen maar dat was niet echt nodig want op gehoor leer ik muziek veel sneller." In zijn hoofd gonst het altijd van de ideeën. "Ik kan het niet uitzetten, wat soms vervelend is tijdens een gesprek of als er een televisie aanstaat. Aan de andere kant kan ook dat inspirerend zijn." 

Bekijk hier het interview:

De ruimte leegmaken

De 43-jarige singer-songwriter schoof in 2003 zijn vaste band Bowl Of Fire aan de kant. "Dat was deels omdat ik heel vatbaar ben voor de muziekcollectie van andere mensen. Als bijvoorbeeld de bassist alleen maar naar The Kinks luisterde, had dat een grote invloed op mijn eigen muziek", legt hij uit.

"Ik wilde figuurlijk de hele ruimte leegmaken. Mezelf bewust isoleren om te kijken welke muziek er nou precies in mij zelf zat. En daar is mijn meest persoonlijke werk uit voort gekomen."

Elvis Presley

Op zijn dertiende album Are You Serious werkt Bird voor het eerst samen met een producer, Tony Berg. "In je eentje kom je overal mee weg. Het belangrijkste is dat ik de opinie van Tony vertrouw. Ik droeg altijd zelf alle petten, wat heel stressvol is", zegt Bird.

"Mijn zang voelde vroeger als een detail, het belangrijkste was voor mij een bijzaak. Terwijl platen maken ook de kunst is van taken verdelen. Elvis Presley bemoeide zich nergens mee, die kwam alleen zijn partij inzingen en ging weer naar huis. Dat zal mij nooit gebeuren maar een beetje hulp kan geen kwaad."

Intens

Het maken van Are You Serious is Andrew Bird goed bevallen. "Het proces was intens en veeleisend voor alle betrokkenen. Elke partij staat er precies zo op als die bedoeld is. Ik verbaas mezelf over dingen die ik op dit album heb bereikt."