Kanye West zat The Boxer Rebellion dwars

Drie jaar na het succesvolle Promises is The Boxer Rebellion terug met hun vijfde album Ocean By Ocean. Dat volgt op een moeilijke periode want in 2014 stapte gitarist van het eerste uur Todd Howe uit de Brits-Amerikaanse band.

Als het nieuwe album klaar is, wordt de band uit onverwachte hoek tegengewerkt. "Onze plaat heette eigenlijk Waves And Waves. Twee dagen voordat we dat bekend wilden maken kondigde Kanye West zijn album Waves aan."

Bekijk hier het interview:

The Boxer Rebellion ontstaat vijftien jaar geleden als de Amerikaanse zanger Nathan Nicholson naar Londen verhuist en daar een band begint met gitarist Todd Howe. Het debuutalbum Exits verschijnt in 2005. Het vierde album Promises bevat de grootste hit Diamonds. Ocean By Ocean wordt vooraf gegaan door de single Big Ideas.

Net als de band wil beginnen met het schrijven van een nieuw album stapt Todd Howe op. Geen grote verrassing, aldus Nathan Nicholson. "Hij was net getrouwd met zijn Amerikaanse vriendin en was dus veel in de States. Het voelde vrij natuurlijk dat hij afscheid nam en we zijn nog steeds vrienden", legt hij uit.

"Zijn timing was goed omdat we net aan een nieuw project wilden beginnen. Daar was onze nieuwe gitarist Andy Smith vanaf het begin bij betrokken."

In het diepe

Andy Smith wordt gelijk in het diepe gegooid, zegt de gitarist. "Mijn vijfde optreden was een exclusieve show voor fans in Londen, dan spelen we nummers van alle albums. Daarvoor moest ik zo’n 35 stukken leren en ontleden hoe Todd zijn sound in elkaar zat. Dat was een uitdaging maar daarna had ik een goed beeld van hoe deze band precies in elkaar zit."

Balans

Nicholson vindt het moeilijk om aan te geven wat precies het verschil tussen Promises en Ocean By Ocean is. "We hebben een eigen geluid en wilden geen fans van ons vervreemden. Het draait om de balans tussen je identiteit behouden zonder jezelf te kopiëren. We denken nooit veel na over de muzikale insteek van een plaat. Zonder er bewust mee bezig te zijn, verandert je geluid door de jaren heen toch wel. De vorige plaat is geschreven in 2012, we zijn nu vier jaar ouder."

Kanye West

De oorspronkelijke albumtitel Waves And Waves werd op het laatste moment veranderd in Ocean By Ocean. Nicholson: "Waves And Waves is een regel in You Can’t Love Me en raakte wel aan alle thema’s op de plaat. Twee dagen voordat we ‘m bekend wilden maken kondigt Kanye West zijn album Waves aan…" 

Andy: "Daarnaast had rapper Wiz Khalifa ook een Waves klaarstaan, er was opeens een hele mediastorm rond dat woord. Uiteindelijk zijn we erg blij met Ocean By Ocean, het past nog beter bij de plaat. We schreven ‘m in Engeland en namen op aan de andere kant van de oceaan in Los Angeles." Ook Kanye West veranderde zijn albumtitel, Waves werd uitgebracht als The Life Of Pablo.    

The Boxer Rebellion live:
3 juni - Vestrock, Hulst
15-17 juli - Welcome To The Village, Leeuwarden

Lees meer over:
Tip de redactie