The Lumineers scoorden in 2012 gigantisch met de hit Ho Hey en hun debuutalbum. Pas nu is er het tweede album Cleopatra, want de Amerikaanse folkband was meer dan twee jaar onafgebroken op tournee.

Ze gingen er bijna aan onderdoor: "Het moeilijkste was wakker worden in een hotelkamer en die niet willen verlaten. Terwijl dit het leven was waar we jarenlang naar gestreefd hadden."  

The Lumineers ontstaan in 2002 in Denver als zanger en gitarist Wesley Schultz zijn beste vriend Josh Fraites verliest aan een overdosis drugs. Met diens broer Jeremiah Fraites begint hij de band. Na het debuutalbum The Lumineers uit 2012 gaat het hard als Ho Hey een wereldhit wordt. In 2015 begint de band te werken aan Cleopatra, dat zowel in Engeland als Amerika op de eerste plaats van de hitlijst binnenkomt. 

Bekijk hier het interview:

The Lumineers voelden zich slachtoffer van eigen succes
The Lumineers voelden zich slachtoffer van eigen succes

Het enorme succes overviel de band in 2012, zegt Wesley Schultz. "Al snel werden onze nummers van begin tot einde massaal meegezongen. Overal, tot aan Japan, Zuid Afrika en Mexico. Toen realiseerden we ons pas dat onze muziek de hele wereld bereikte. De tournee bleef maar langer worden, wat het tweede album vertraagde. Maar dat was een luxeprobleem."

Teveel van het goede

Toch bewaart de band niet alleen goede herinneringen aan de lange tournee. "We dreigden onszelf te verliezen", zegt Schultz. "Soms stond ik op het podium maar voelde het alsof ik mezelf van boven zat te bekijken. Dat was geen goed gevoel. Het is gestoord hoeveel shows we hebben gedaan. We speelden zolang dezelfde muziek dat ik me afvroeg of we nog wel nieuwe nummers konden schrijven. Dat lukte op tournee niet. Het leek alsof we gevangen zaten in een zeepbel." 

Jeremiah Fraites: "Een verwarrende tijd, het was teveel van het goede. Je gaat je afzetten tegen je droom die werkelijkheid is geworden. We hadden gekregen wat we graag wilden en toch voelde het niet goed."

Overleven 

De verhoudingen binnen de band leden onder het zware speelschema, zegt Schultz. "We communiceerden onderling niet meer en waren allemaal bezig met overleven. Na de tour probeerden we onze vriendschap te herstellen. Dat was nodig om weer op een goede manier samen muziek te kunnen maken. En dat hopen we nog heel lang te doen."

Als The Lumineers in Woodstock zijn om Cleopatra op te nemen, komt het weer goed binnen de band. "We proberen elkaar wat beter in de gaten te houden", zegt Schultz. "Ons speelschema is nu een stuk beter. Ik heb de afgelopen dagen bijvoorbeeld veel van Amsterdam gezien, dat was tijdens de vorige tournee echt niet mogelijk."

The Lumineers live:

29 april - Melkweg, Amsterdam
5 mei - Bevrijdingsfestival, Groningen