Al jaren waren ze het van plan en begin 2015 kwam het ervan: Blaudzun en David Douglas doken als Haty Haty de studio in om samen muziek te maken. 

Dat ging zo goed dat het een heel album heeft opgeleverd. In twee weken tijd legden ze de basis voor High As The Sun. Blaudzun: "Wij zijn allebei best wel eigenwijze klootzakken, omdat we heel goed weten wat we willen. Het had ook helemaal mis kunnen gaan."

Johannes Sigmond (Blaudzun) en producer David Douglas kennen elkaar al jaren. Douglas maakte een aantal video’s voor singles van Blaudzuns eerste twee albums. Hij bracht in 2014 zelf het internationaal goed ontvangen album Moon Observations uit.

Bekijk hier het interview:

Het op gang brengen van hun beoogde samenwerking viel niet mee, vertelt Blaudzun: "Ik was vaak op tournee en David bezig met zijn projecten. Toen zeiden we tegen elkaar: we moeten het nu doen of anders erover ophouden. Een jaar geleden hebben we er toen twee weken voor geblockt in de agenda. In die periode is de basis van de plaat tot stand gekomen."

Enorme flow

Het duo werd verrast door de vruchtbaarheid van de sessies. "Als je met iemand samenwerkt, komen er soms één of twee toffe ideeën uit", zegt Blaudzun. "Maar we hadden een enorme flow van allemaal levensvatbare ideeën. Toen heb ik tegen mensen om me heen gezegd: dit wordt misschien wel een heel album. Hou er maar rekening mee, want dan willen we er ook mee gaan toeren."

Vrijheid

De samenwerking tussen de twee verliep erg makkelijk, vindt Douglas: "Misschien wel omdat het plan om iets te gaan doen er al heel lang was. Onbewust hebben we misschien naar het moment toegeleefd. Het pallet met kleuren verf lag al klaar, we begonnen gewoon met schilderen." 

Blaudzun: "Het had ook mis kunnen gaan. David en ik werken allebei vaak alleen. We weten heel goed wat we willen en waar we naar op zoek zijn. Maar omdat we elkaar goed kennen en aanvoelen is er een soort vertrouwen. Als je die vrijheid benut, maak je elkaar beter."

Hordes mensen

Douglas noemt het eindresultaat een kunstwerkje. "We maakten wat goed voelde en zijn niet bezig geweest met hordes mensen aanspreken." Blaudzun: "Dan hadden we een heel ander album gemaakt. Ik vind mijn rol op het podium bij Haty Haty heel leuk. Ik zing, maar voel me helemaal geen frontman. We staan er echt als een duo."  

Haty Haty speelt 19 mei in de Melkweg in Amsterdam.