Na vijf albums en vele tournees is de pijp even leeg bij The Gaslight Anthem. De rockers uit New Jersey stoppen er tijdelijk mee, wat frontman Brian Fallon de gelegenheid geeft om zijn eerste soloalbum Painkillers uit te brengen. 

Niet iets waar hij al jaren op zat te broeden, zegt de zanger: "Ik had opeens niks te doen en dacht: het is nu of nooit. Straks is er misschien geen tijd meer."

Sinds hun debuutalbum Sink Or Swim uit 2007 heeft The Gaslight Anthem bijna constant getoerd. Na elke nieuwe plaat werd de band iets groter maar Get Hurt (2014) kwam moeilijk tot stand. Het viertal deed nog één wereldtournee om er na de zomer van 2015 voorlopig mee op te houden. 

Bekijk hier het interview:

Bob Dylan

De 36-jarige Fallon zegt dat het idee van een soloalbum soms in zijn achterhoofd zat, maar dat het vorig jaar pas concreet werd. "Ik denk ook niet dat ik dit album eerder had kunnen maken. Omdat ik er niet klaar voor was", legt hij uit.

"Ik las een interview met Bob Dylan waarin hij zei: ‘Ik denk niet dat ik oud genoeg was om Don’t Think Twice, It’s All Right te zingen toen ik het zong.’ Dat gevoel heb ik over Painkillers. Ik kan het niet uitleggen, maar dit voelt als een goed moment. Je hebt een zekere ervaring nodig om meer akoestische muziek te maken."

Verhalende nummers

De nummers op Painkillers zijn wezenlijk anders dan die van The Gaslight Anthem, stelt Fallon. “Voor de band moet er veel opwinding en intensiteit in een song zitten. Het moet groots zijn en live knallen. Solo kan ik meer introspectief spelen en focussen op verhalende nummers. Een gedetailleerd verhaal binnen een rocksong pikken mensen niet op, dat werkt beter in een kleinere setting.”

Pijnstiller

Fallon noemde zijn eerste soloalbum naar het liedje Painkillers. “Maar eigenlijk had ik de titel al voordat het nummer er was. Het heeft niet specifiek iets met deze plaat te maken en ook weer wel. Voor de meeste mensen werkt muziek als een pijnstiller. Voor mij ook.”

Al met al is de rocker erg trots op Painkillers. “Het voelt dat ik iets bereikt heb wat al jarenlang in me borrelde. Het is me gelukt, ik heb deze twaalf songs gemaakt en het album is uit. Wat de toekomst brengt, weet ik niet. Ik neem nu één stap tegelijk, alles kan gebeuren.”