The Brahms uit Utrecht kenden in 2015 een vliegende start. Hun eerste single Golden werd een hit waarna ze de meest geboekte band tijdens de Popronde waren.

Ook speelden ze op flink wat festivals. Met de tweede EP Belise hopen The Brahms definitief hun naam te vestigen. "De droom is om in Engeland veel te kunnen spelen."

The Brahms ontstaan op de Herman Brood Academie, waar alle leden studeerden. Na het winnen van de Utrechtse Popprijs in 2014 gaat het snel: de single Golden van de eerste EP Meraki wordt een radiohit, The Brahms staan in het voorprogramma van The Kooks en OK Go en worden door 3FM uitgeroepen tot Serious Talent.

Festivalseizoen

Met Belise willen The Brahms hun succes verder uitbouwen. "We merken dat veel mensen Golden kennen maar niet echt weten wie The Brahms zijn", zegt zanger en gitarist David Westmeijer. "Voor nu is het doel om in Nederland nog veel bekender te worden. We willen heel veel spelen, hopelijk kunnen we een eigen clubtour uitverkopen."

Uiteindelijk hoopt de band ook in het buitenland aan de slag te kunnen maar voorlopig ligt de focus op Nederland: "Nu komt het festivalseizoen eraan, daar hebben we heel veel zin in.'

Popronde

Het is hard gegaan met The Brahms en daar heeft de band veel van geleerd, zegt Westmeijer: "We hebben het afgelopen jaar veel meegemaakt. Op het podium zie je wat aanslaat bij mensen en wat niet. Ik denk dat we onszelf tijdens het maken van de tweede EP op alle fronten verbeterd hebben." 

De Popronde leverde in 2015 een hectische tijd op voor de band: "Naast de Popronde hadden we ook nog andere boekingen, en speelden we soms drie, vier keer per week. Dan kom je elkaar als band heel erg tegen. Elke keer samen in de bus, de ene dag naar Roermond, de volgende naar Groningen. We hebben elkaar soms wel irritant gevonden maar zijn er als band sterker uitgekomen."

Donkere sound

The Brahms hebben op Belise muzikaal flinke stappen gezet, vindt drummer Martin Brummelkamp. "Meraki is echt onze beginperiode, toen begonnen we net met liedjes schrijven. We maken nu veel gestructureerdere songs met meer info en laagjes erin verwerkt. De sound is wat donkerder, elektronischer en volwassener maar nog steeds The Brahms."