Na een aantal succesvolle singles bracht Gavin James vorige maand zijn eerste studioalbum Bitter Pill uit met daarop 22, een liedje over pesten waar James in zijn jeugd veel mee te maken had.

Hij wenste toen dat hij al 22 was, zodat het achter de rug zou zijn. "Maar ik had nooit gedacht dat ik dit nu zou doen. Ik ben er goed overheen gekomen, andere mensen kunnen dat ook."

Bekijk hier het interview:

Pesten kreeg Gavin James er niet onder
Pesten kreeg Gavin James er niet onder

De 24-jarig Ierse singer-songwriter speelde jarenlang in de kroegen van Dublin en brak in 2014 door met de single The Book Of Love. Begin 2015 volgt het album Live At Whelans. Hij staat dat jaar ook op Pinkpop en verkoopt onder meer Paradiso en De Oosterpoort uit. Zijn eerste studioalbum Bitter Pill verrast doordat er veel elektronica en relatief weinig akoestische gitaren op te horen zijn.

Uitlaatklep 

"Al mijn liedjes zijn gebaseerd op wat ik heb meegemaakt", zegt Gavin James. "Ze zijn heel eerlijk, liedjes schrijven is voor mij echt een uitlaatklep. Ik pak mijn gitaar en zing om iets uit mijn systeem te krijgen. Veel mensen maken hetzelfde mee als ik, het gaat over verlies, vrienden, familie en je klote voelen. Maar ook over positieve dingen, zoals in Say Hello."

Zware tijd

De singer-songwriter krijgt veel reacties op 22 over zijn pest-verleden. "Ik had een behoorlijk zware tijd maar wil met het liedje zeggen dat het niet altijd doorgaat. Het voelde toen alsof het nooit zou ophouden maar dat doet het wel. Ik kreeg vrienden en ging muziek maken, zelfs school werd leuker."

"Toen het aan de gang was, wilde ik het liefst ouder zijn. Het achter me laten en de wijde wereld intrekken. Maar ik had nooit gedacht dat ik dit zou doen, een beter leven kan ik me niet voorstellen!" 

Hij zegt geen last meer te hebben van het pesten. "Ik ben er niet meer mee bezig maar het heeft me wel deels gevormd. Ik heb er nooit veel over gesproken, het is nogal een zwaar onderwerp. Maar het is wel iets waar meer over gesproken zou moeten worden."

Elektronica 

Gavin James speelde jarenlang alleen met een akoestische gitaar maar op Bitter Pill is veel elektronica te horen. "In mijn hoofd klonken deze liedjes groter dan de oude. Het duurde even voordat ze deze sound hadden, ik had nooit eerder met een band gewerkt. For You was het eerste liedje dat helemaal klopte in de studio. Met dat nummer als startpunt ontwikkelden we een geluid dat iedereen te gek vond. Ik ben nog steeds heel blij met het album."