Met hun tweede album ‘I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware Of It’ vestigde The 1975 een record: nog nooit stond er een plaat met zo’n lange titel op 1 in Engeland en Amerika. 

De Britse indiepop band brak er dit jaar definitief mee door. Hun jonge fans zijn extreem toegewijd, zegt zanger Matthew Healy: "Ik krijg bijna dagelijks te horen dat ik iemands leven heb gered. Dat is nogal heavy."

The 1975 wordt in 2002 op de middelbare school opgericht in de Noord Engelse plaats Wilmslow. Tien jaar later wordt de eerste single The City uitgebracht en dan gaat het hard. Het debuutalbum The 1975 uit 2013 komt op 1 in de Britse hitlijst waarna de band twee jaar lang wereldwijd succesvol toert.

Eind februari 2016 verschijnt I Like It When You Sleep, dat zowel in Engeland als Amerika op 1 binnenkomt in de hitlijst.

Bekijk hier het interview:

Zelfvertrouwen

Het verschil tussen het maken van de twee albums was groot, zegt zanger Matthew Healy: "Ik zie de eerste niet als een jeugdzonde maar wel als een naïeve plaat. Sommige nummers schreef ik toen ik 18 was. Ik weet nu veel beter wie ik ben." I Like It When You Sleep was geen makkelijke plaat om te maken.

"Niemand kende ons nog toen we ons eerste album opnamen. Daarna hadden we opeens een duidelijke muzikale identiteit. Dat contrasteert met de puurheid van muziek maken. Vooral George Daniel (drummer en producer) had het even moeilijk, hij verloor zijn zelfvertrouwen. Na een goede demo van Love Me wist hij weer waar ‘ie mee bezig was en dat hij het goed deed. Toen werd het weer leuk."

Vergrootglas

Healy’s teksten zijn zeer persoonlijk. "Waar ik het meest mee worstel in mijn leven is verslaving, geestelijke gezondheid en religie. Door over mijn problemen te schrijven geef ik het context voor mezelf." De 27-jarige zanger krijgt veel respons op zijn teksten.

"Als je jezelf onder een vergrootglas legt, raak je ook andere mensen. Ik zing over kanten van mijn persoonlijkheid waar ik niet heel trots op ben. Daardoor geef ik luisteraars min of meer toestemming om die kanten van zichzelf te accepteren. We zijn allemaal mensen en maken allemaal fouten. Ik zing over die van mij."

Emotionele bagage

Fans reageren soms erg emotioneel. "Ik krijg bijna dagelijks te horen dat ik iemands leven heb gered. Dat is nogal heavy. Ik word er vaak mee geconfronteerd dat veel mensen het zwaar hebben. Voor hen voel ik de verantwoordelijkheid om eerlijk over mezelf te zijn."

Healy leest zoveel mogelijk fanmail. "Voor elke tournee koop ik een koffertje om brieven in te bewaren. Zo draag ik letterlijk de emotionele bagage van andere mensen met me mee. Als je zoveel emotionele investering voelt, vind ik dat ik dat artistiek moet teruggeven."