Met Everything You’ve Come To Expect brengen Alex Turner en Miles Kane na acht jaar een tweede album als The Last Shadow Puppets uit. De twee Britse rocksterren maakten het album in Los Angeles, waar ze tegenwoordig beide wonen. 

Het was geen vooropgezet plan om nog eens samen te werken maar bijzonder vinden de twee het project wel: “Samen zijn wij uniek.”

Bekijk hier het interview:

Arctic Monkeys

Alex Turner en Miles Kane (beide 30) zijn al jaren beste vrienden. Toen het eerste Last Shadow Puppets-album The Age Of The Understatement in 2008 verscheen, was Turner al een ster als frontman van de Arctic Monkeys. Miles Kane was relatief onbekend maar brak sindsdien door als soloartiest. 

“We hadden het er door de jaren heen af en toe over om The Last Shadow Puppets weer eens op te pakken”, blikt Kane terug. “Een jaar of twee geleden schreven we samen Aviation en dat klonk wel als een Puppety nummer. Vanaf dat moment zijn we serieus gaan nadenken over een tweede plaat.”

Avontuurlijk

Everything You’ve Come To Expect is vernoemd naar het gelijknamige liedje, zegt Alex Turner. “In mijn beleving is dat het meest avontuurlijke nummer op de plaat. Er staat niet zo’n song op onze eerste plaat, aan het einde van dit proces stak ‘ie er echt bovenuit."

"Het was oorspronkelijk een heel ander nummer, maar toen zijn we met de tekst en akkoorden gaan rommelen. Elke volgende zin moest verrassen in plaats van voorspelbaar zijn. Die houding hebben we op de hele plaat proberen vast te houden.”

Unieke samenwerking

The Last Shadow Puppets werken heel anders dan de Arctic Monkeys, vertelt Turner. “Miles en ik schrijven altijd samen in één ruimte. Bij de Monkeys beginnen nummers vaak bij een bas- of drumpartij van de band. Daarop ga ik dan thuis schrijven.”

Kane: “Ons proces en het eindresultaat is uniek, wij kunnen dat beide met niemand anders bereiken. Het is moeilijk uit te leggen maar wij brengen iets bijzonders bij elkaar naar boven. Misschien omdat we zo close zijn en je het gevoel hebt dat je alles kunt zeggen.”

Turner vult aan: “Samenwerken als helft van een geheel brengt andere kansen en ideeën met zich mee. Je begint vaak met een heel ander idee dan waar je mee eindigt.”