Jack Garratt was al een ster voordat zijn debuutalbum Phase in februari uitkwam. Een maand eerder won de 24-jarige Brit de BBC Sound Of 2016 poll. 

“Ik zou doodsbang zijn als ik wist dat ik de verwachtingen niet kon waarmaken. Maar volgens mij kan ik dat.”

Jack Garratt brengt eind 2014 zijn eerste EP Remnants uit, waarvan de single Worry veel aandacht op de BBC radio krijgt. Het levert hem festivaloptredens en het voorprogramma van Mumford and Sons tijdens hun Britse tournee in 2015 op. Garratt speelt bijna alle instrumenten zelf op zijn album Phase.

Bekijk hier het interview:

Controle

“Een week voordat bekend werd dat ik voor al die prijzen was genomineerd, had ik mijn album ingeleverd”, blikt Garratt terug. “Het heeft dus geen enkele invloed op de muziek gehad. Ik heb gewoon de beste plaat proberen te maken die ik in me heb.” De awards hebben de aandacht voor Jack Garratt enorm vergroot. Niet alle aandacht is positief. 

“Ik heb geen controle over wat er sinds die awards rond mij gebeurt, daar ben ik me heel erg bewust van. De exposure is ongelooflijk. Veel mensen zullen mijn muziek daardoor een kans geven. De minder leuke kant ervan is, dat het bepaalde mensen aanmoedigt om je sceptisch te benaderen. Ze rebelleren expres tegen de uitslag van zo’n prijs. Dat mag natuurlijk, mensen moeten vooral zelf uitmaken of ze mij goed vinden of niet.”

Verwachtingen

Met de hooggespannen verwachtingen rond hem, kan Garratt niet veel. “Ik geloof dat ik mensen die mijn muziek waarderen wat te bieden heb. Maar laat je niet beïnvloeden door meningen van anderen en zoek zelf uit of je het de moeite waard vindt. Don’t believe the hype! Ik ben nog maar een baby die net zijn debuutplaat heeft uitgebracht.”

Met een volgend album is hij nog lang niet bezig. “Ik heb nog maar vijftien nummers geschreven waar ik tevreden mee ben”, zegt Garratt. “Twaalf ervan staan op het reguliere album, de andere drie ook op de deluxe versie. Alles wat ik nu heb is uitgebracht. De nummers zijn nooit met een album in gedachten geschreven, daarom verschillen ze onderling nogal.”