De band van 2004 is zonder twijfel The Arcade Fire geweest. De muziekpers was unaniem vol lof over Funeral het geniale debuut van de band. Ook collega-muzikanten als bijvoorbeeld Coldplay lieten regelmatig zeer prijzende woorden over de band horen. En The Arcade Fire zelf? Die bleven gelukkig hun eigen ding doen.

Een van de belangrijkste voordelen van het grote succes van Funeral was dat de band een lucratief contract kon tekenen bij een grote platenmaatschappij om zich vervolgens terug te trekken in een kerk.

Kerk

Een kerk? Jazeker, want Neon Bible is voor een groot gedeelte opgenomen in een studio die de band the church noemt. Maar er waren ook opnamen in een aantal echte kerken. In één daarvan gebruikte de band het immens grote orgel. Deze is te horen in My Body Is a Cage, de afsluiter van het album.

Een ander voordeel van de cultstatus van The Arcade Fire is dat veel muzikanten bereid waren mee te helpen aan dit album. Zo kwam de blazerssectie van Calexico langs en deden leden van Wolf Parade en Final Fantasy mee. Ook werden er in Budapest opnamen gemaakt met een compleet orkest plus koor. Dit alles zou heel makkelijk tot overdaad kunnen leiden, maar dat is gelukkig niet het geval.

Elk nummer heeft wel een rijk arrangement, maar gaat nergens over de top. The Arcade Fire is gewoon The Arcade Fire gebleven. De band heeft alleen het succes aangegrepen om muzikale dromen te verwezenlijken, maar heeft altijd het eindresultaat in het achterhoofd gehouden. Heel erg veel is er dus niet veranderd, De muziek is nog steeds, in een poging om de muziek van de band te beschrijven, gedreven indierock met orkestrale invloeden.

The Arcade Fire geeft 2 april een concert in een uitverkocht Vredenburg.