‘The Saints Are Coming’ : U2 en Green Day scoorden er de afgelopen maanden een wereldwijde no.1 hit mee maar het origineel is wel degelijk van The Skids uit Schotland.

De band was halverwege de jaren 80 een vreemde eend binnen de new wave zoals ook op hun fraaie Best Of blijkt.

De vette jaren

De band uit Dunfermline, Schotland maakte eind jaren 70 gedurende de opkomst van de Britse punk indruk met geweldige songs die het songschrijverschap van gitarist Stuart Adamson en zanger Richard Jobson tot volle glorie lieten komen.

Hun allereerste single ‘Sweet Suburbia’ en zeker ook hun tweede single ‘The Saints Are Coming’ bevestigden hun reputatie. Hun eerste album ‘Scared To Dance’ bleek een waar meesterwerk te zijn. En een ongelooflijke invloedrijke plaat ook. Luister naar ‘Of One Skin’ en je weet waar U2 haar sound vandaan haalde en dat bedoel ik absoluut niet lullig.

Populair

De daarop volgende albums ‘Days In Europe’ en ‘The Absolute Game’ maakten de band niet alleen in Schotland maar zekere ook in gehele Verenigd Koninkrijk ontzettend populair. Toen gitarist Adamson The Skids verliet om Big Country op te zetten (jazeker…het is die Adamson!) maakte de band nog 1 album, ‘Joy’, wat de band van een meer folky kant liet horen.

Zanger Jobson ontbond daarna de band en startte met oud Magazine gitarist John McGeoch, drummer John Doyle en bassist Russell Webb The Armoury Show die kortstondig ook veel succes vergaarden.

Single’s

The Skids bleken, net als tijdgenoten The Undertones, ook zo’n band van geweldige singles. De eerder genoemde ‘Sweet Suburbia’ en ‘The Saints Are Coming’ zijn daar 2 goede voorbeelden van. Maar ook ‘Masquarade’ en ‘Working For The Yankee Dollar’ en zeker ook ‘Into The valley’ (wat nog steeds als een soort anthem wordt gebruikt door Charlton Atheltic F.C. in the Premier League en Dunfermline Athletic F.C. in de Schotse competitie) en ‘Circus Games’ zijn echte klappers.

Geweldig dus dat al die single’s plus allerlei andere geweldige Skids songs zijn verzameld op een trotse verzamelaar. ‘The Saints Are Coming/Best Of The Skids’ is een mooie aanrader die de U2/Green Day collaboratie geweldig vonden en meer van de invloedrijke Schotse band achter die song willen horen.