De uit de omstreken van Sacramento, Californie afkomstige band !!! (spreek uit Chk Chk Chk) was afgelopen editie van Lowlands de absolute verrassing. Met hun enerverende punkfunk lieten ze ons even LCD Soundsystem vergeten.

Beide bands komen binnen enkele weken met excellente nieuwe albums uit. ‘Myth Takes’ van !!! is alvast een van de beste albums van dit jaar te noemen.

Oorsprong en begin

!!! ontstaat in 1996 uit leden van de punkband Yah Mos. Terwijl de band op tour is beginnen enkele leden, waaronder zanger Nic Offer, een meer danceable side project wat ze de opvallende naam !!! meegeven. Al snel kent de band met bassist Justin van der Volgen, gitarist Tyler Pope, drummer John Pugh, percussionist Jason Racine en Dan Gorman en Allen Wilson op blaasinstrumenten en percussie naast Offer een 8 koppige band.

Een collectief dus wat in eerste instantie zijn sound vervolmaakt door op feestjes van vrienden te spelen. De songs die ze spelen vallen op door een uitbundige James Brown achtige funkswing die met de energie van punk wordt gespeeld.

Talking Heads/Can/Gang Of Four

Een stijl die overigens geperfectioneerd werd door de legendarische Talking Heads nadat de invloedrijke Duitse band Can deze eind jaren 60 in een aantal songs had laten horen. De sound was voor het eerst goed te horen op het revolutionaire Talking Heads album ‘Remain In Light’ (1982).

Waar de band reeds eerder flirtte met funk en Afrikaanse ritmes kwamen deze op dat album zo magisch samen dat een meesterwerk het gevolg was. Luister bijvoorbeeld naar ‘Crosseyed And Painless’ en je weet waar !!! het vandaan haalt. (red : Talking Heads bleef zich daarna nog optimaal ontwikkelen en de toevoeging van Latijnse ritmes aan hun songs bleken ook zeer succesvol.).

Ook een band als Gang Of Four, met hun hoekige funk wordt vaak als referentie genoemd.

Albums

Al snel worden met verwante bands plannen gesmeed tracks vast te gaan leggen. Eerst brengt de band op eigen kracht een single uit om daarna met Outhud, een band waarin ook diverse !!! leden spelen, een doublebill single uit te brengen.

Ze brengen daarna ook op dezelfde manier samen een album uit via het opvallende Gold Standarts Labatories label. Deze geeft !!! daarna ook de mogelijkheid om een album op eigen kracht uit te brengen.

Het album is goed valt op maar het opnemen van het debuut heeft zoveel energie gegeven dat de band daarna al snel weer de studio induikt. Het tweede album, wat ze ‘Louden Up Now!’ dopen, krijgt via het Warp label daarna ook de kans in Europa potten te gaan breken.

Al snel gaat de pers volledig loos in complimenten en het publiek volgt al snel. Eerst in de kleine zalen, daarna al snel in de grote venue’s en vervolgens op de festivals maakt de band grote indruk. Zo ook bij Lowlands 2006, waar de band voor een volle bak de Charlie tent volledig opblies.

Myth Takes

En waar hun vorige album ophield gaat ‘Myth Takes’ magisch verder in vette grooves en heftig opbouwende tracks. En nog meer als op de vorige albums is die groove een mix van funk, gogo, Afrikaanse ritmes en jachtige stadspunk. De eerste single ‘Heart Of Hearts’ was reeds een geweldige voorbode.

Een jakkerende gitaar, een vette baseline, kletterende drums en een hypnotiserende zanglijn. En alle tracks op het album knallen uit de speakers. Wat een ongelooflijke energie komt er met dit album vrij! Luister naar het die eerste single, ‘Break In The Case Of Anything’ of het overdonderende ‘Bend Over Beethoven’ en je weet genoeg.

Hulde ook aan producer Justin van der Volgen (tevens de bassist) die de diepe sound tussen de vele instrumenten heeft weten te behouden en het album de exacte prikkeling weet mee te geven.