Het revolutionaire debuut van Brazilian legends Azymuth was tot op de dag van vandaag nooit goed verkrijgbaar. Hulde aan het in London gevestigde platenlabel Far Out Recordings die het album nu, geremastered en voorzien van een heerlijke extra remix schijf, verkrijgbaar hebben gemaakt.

In de eind jaren 60 vormden Jose Roberto Bertrami, Ivan Conti, Alex Malheiros en Ariovaldo de band Azymuth. Muzikale insteek was een mix te maken van de zwoele Braziliaanse latin tempo's en American Jazz. In diezelfde periode ontstond ook de legendarische band Os Mutantes.

Jaren 60 en 70

De band bleken elkaar optimaal te beïnvloeden. De psychedelische inslag van Os Mutantes en de futuristische swing van Azymuth maakten beide band onweerstaanbaar. Van beide bands was het vanaf hun debuutalbums duidelijk dat we hier met revolutionaire muziek te maken hadden.

Grote initiator van Azymuth was Bertrami die reeds zijn sporen binnen de muziek had verdient als arrangeur voor grote Braziliaanse ster Elis Regina. Daarnaast arrangeerde hij ook muziek voor tele novellas, de dagelijkse soapopera's met een steeds weer binnen maanden afgerond verhaal. Daardoor kende hij mensen die hem ook met Azymuth konden helpen, dacht hij.

Het bleek echter een bijna onmogelijke taak hun eerste tracks vast te gaan leggen in de studio. Toen dat uiteindelijk in 1975 wel gebeurde verkocht het album in eerste instantie magertjes. Pas toen Betrami de track 'Linha do Horizonte' als openingssong voor een zeer populaire telenovella gebruikte kwam er succes. De single werd ruim een half miljoen keer verkocht en de aandacht kwam naast Brazilië nu ook uit het buitenland.

Azimuth

Als je het album nu, na 34 jaar later, beluistert ben je jezelf bewust hoe invloedrijk het album is geweest. Revolutionair als de tracks zijn is er zelfs (een klein beetje) te begrijpen waarom platenmaatschappijen het rond die tijd niet aandurfden om de band een contract aan te bieden. De geweldige funky mix van stijlen vloog echt alle kanten op. De lekkere grooves, de lopende bas, het weergaloze fender rhodes spel van Bertrami in de zeer avontuurlijke tracks waren hun tijd gewoon ver vooruit.

Met dit album en weergaloze tracks als 'Melo Dos Dois Bicudos' en 'Estrada Dos Deuses' zette de band een overdonderend debuut neer wat de Braziliaanse muziek terstond veranderde. Ook fantastische tracks als 'Brazil' en vooral ook 'Caca A Raposa' bevestigen hun reputatie van grondleggers van de nieuwe Brazilian sound. In een nieuwe ge-remasterde versie van dit meesterwerk, uitgebracht in nauwe samenwerking met de band, komt het album nog beter tot zijn recht als op het oude vinyl.

Daarnaast zit er in deze versie nog een erg interessant remix album gesloten. Remixes van o.a. Harmonic 313 (de Australische Mark Pritchard die ook onder de naam Troubleman geweldige albums maakt), 4 Hero's Marc Mac, Spiritual South, Peanut Butter Wolf, Kashmeer Brothers en Recloose die de sfeer van de track uitbouwen tot sfeervolle of nog meer dansbare tracks.

Far Out Recordings/Rough Trade