Patrick Wolf is momenteel 23 jaar oud, toch komt hij nog steeds in aanmerking voor de titel van wonderkind. The Magic Position is namelijk al zijn derde album. En hoewel de vorige twee ook al de genialiteit benaderden, is deze het voorlopige hoogtepunt in Wolf's carrière.

Je zou met gemak een boek vol kunnen schrijven over alle muzikale avonturen uit het jonge leven van Patrick Wolf. Als vanaf zeer jonge leeftijd maakt hij al muziek, waarbij zijn interesses vooral lagen bij bijzondere instrumenten en elektronica. Zo was het eerste instrument dat hij bespeelde een zelfgemaakte theremin, een experimenteel apparaat dat werkt met behulp van radiogolven.

Daarna volgden de altviool en de ukelele. Deze twee instrumenten spelen nog steeds een grote rol in de muziek van Patrick Wolf.

Lycantrophy, zijn debuutalbum, was een goede kennismaking met het talent van Patrick Wolf. De tweede plaat Wind In The Wires liet horen dat naast interessante muziek hij ook nog mooie liedjes kan maken. Dat laatste heeft hij nu geperfectioneerd.

De muziek op The Magic Position is een mix tussen zo veel verschillende dingen dat je hoofd er van gaat duizelen. Het ene nummer heeft wat weg van een Motown-song en in een ander duiken overstuurde beats op. Bindende factor van dit alles is de mooie stem van Wolf, zijn klassieke instrumenten en de hippe elektronica.

Alhoewel hij bijna alles op dit album zelf heeft geschreven, gespeeld en opgenomen zijn twee muzikale gasten op The Magic Potion de moeite van het noemen waard. Zo doet op de single Accident & Emergency Ed Larrikin van Larrikin Love (een hier in Nederland helaas te veel over het hoofd geziene band) mee.

Maar de meest bijzondere bijdrage is van Marianne Faithfull, haar donkere breekbare stem past als een puzzelstukje naadloos in de muziek van Patrick Wolf. Haar gastvocalen maken het nummer Magpie dan ook tot een van de vele hoogtepunten op deze plaat.

Luister hier naar de single Accident & Emergency.