AMSTERDAM - Rockband Muse is donderdag bij de uitreiking van de NME Awards in Londen uitgeroepen tot beste Britse band. De enige band die meer dan één award won was dit jaar The Arctic Monkeys.

De groep, die vorig jaar met drie prijzen naar huis ging, kreeg prijzen in de categorieën beste album voor 'Whatever people say I am, that's what I'm not' en beste muziek-dvd voor 'Scummy man'.

De Amerikaanse band My Chemical Romance won de prijs voor beste internationale band en The Killers, ook afkomstig uit de Verenigde Staten, wonnen de award voor beste video voor 'Bones'. De prijs voor beste nieuwe band ging naar The Klaxons, en Kasabian nam de prijs voor beste live-act mee naar huis.

De winnaars van de NME Awards worden gekozen door lezers van het muziekblad New Musical Express (NME). Vorig jaar werden meer dan tachtigduizend stemmen uitgebracht. Hoeveel mensen dit jaar hebben gestemd, is nog niet bekend.

Rudebox

Tijdens de awardshow worden ook prijzen vergeven aan acts die het afgelopen jaar niet in de smaak vielen bij muziekliefhebbers. Zo werd het album 'Rudebox' van Robbie Williams, die momenteel in een ontwenningskliniek in de VS verblijft, uitgeroepen tot slechtste album. Zangeres Lily Allen werd gekozen tot slechtst geklede zangeres van het jaar.