DEN HAAG - Een nieuwe cd, een nieuw Di-rect. Dat is de boodschap die de vier mannen willen uitdragen met de plaat die vanaf 2 maart in de winkels ligt.

En in de twee jaar sinds het vorige album All Systems Go is er ook het nodige veranderd voor Tim Akkerman, Frans 'Spike' van Zoest, Jamie Westland en Bas van Wageningen.

Crisis

Met de nieuwe cd hoopt Di-rect een wat ouder en volwassener publiek aan te spreken, omdat de bandleden zelf ook ouder en vooral volwassener zijn geworden. Zo is Tim sinds een paar weken vader en heeft de band een zware crisis doorgemaakt, zo erg zelfs dat er bijna geen Di-rect meer was.

"We waren in Amerika geweest voor het MTV-programma Road Rally en hebben daar optredens gehad in de meest schimmige clubs. Daardoor kwam voor Jamie, Bas en mij het hele 'bandjesgevoel' weer terug", zegt Spike.

"Maar we waren nog niet koud terug in Nederland of Tim kwam met de boodschap: ik heb met mijn vriendin een huis gekocht en word vader. Hij haakte steeds vaker af terwijl wij met de band bezig waren."

Gescholden

Di-rect raakte daardoor in een crisis en het duurde een jaar langer dan gepland voordat de cd eindelijk klaar was. "Er werd niet gescholden op elkaar hoor", zegt Spike. "Maar dat hadden we beter wel kunnen doen. We kwamen nu in een soort van pijnlijke stilte terecht." Tim voegt toe: "Zij dachten dat ik niet meer door wilde gaan en ik dacht dat zij mij er niet meer bij wilden hebben."

Stront

Die 'koude oorlog' sukkelde een tijdje voort. "We zijn echt door de stront gegaan", zegt Tim. Uiteindelijk barstte de bom en zijn de vier rockers rond de tafel gaan zitten. Tim: "En wat bleek: eigenlijk wilden we alle vier hetzelfde, namelijk knallen met Di-rect." Het gevoel is volgens de zanger nu weer helemaal terug. "Het voelt weer als: wij vieren tegen de rest van de wereld."

De eerste single van de nieuwe plaat A Good Thing bleek meteen al een succes en staat hoog in de hitlijsten. "Dat nummer is een goed voorbeeld dat alle neuzen weer dezelfde kant op staan. We hadden de vibe weer te pakken en binnen een half uur was dit nummer klaar", zegt Tim.

Kans

Ondanks zijn kersverse vaderschap wil Tim, net als de rest, nog steeds doorbreken in Amerika. "Als we morgen die kans krijgen, ben ik de eerste die op het vliegveld staat." Hoewel het buitenland nog steeds hoog op het verlanglijstje van de vier staat, ligt de nadruk de komende tijd op het 'nieuwe' publiek dat ze in eigen land willen aanspreken.

In plaats van discotheken en kroegen gaat Di-rect de theaters van Nederland langs met de nieuwe plaat. "Juist daarmee hopen we een ander publiek dan normaal aan te spreken", zegt Tim. Dat sommige fans dat niet kunnen waarderen, bekijkt hij heel nuchter.

"Je wint en verliest ermee." Spike voegt toe: "Het is een serieuze stap verder in ons leven." Hoewel: "Er zijn al wat stoelen gesneuveld in de theaters", geeft hij lachend toe.