Jef Neve is het absoluut grootste nieuwe jazz talent uit België. Met zijn geweldige pianospel, innovatieve composities en erg goede rhythm sectie overtuigd hij ook op zijn nieuwe album ‘Nobody Is Illegal’ weer optimaal. Wat een klasse!

Jef Neve (1977) heeft reeds een indrukwekkende staat van dienst als hij in 2003 met zijn Jef Neve Trio debuteert met het fraaie ‘Blue Saga’. Zo speelt hij vanaf zijn 14de als pianist met locale bands en schrijft hij muziekstukken voor zowel solo piano als voor orkest.

Meester

Hij speelt daarna al snel samen met grote jazznamen als Dre Pallemaerts en Jesse van Ruller, als solist bij het Filharmisch Orkest van Vlaanderen en daarnaast in tal van popbands, in de vermaarde Belgische funkband Mr.Zebedee, bij klassieke ensembles, theater gezelschappen en hij doet vele sessies als studiopianist.

Hij maakt daarna tevens grote indruk als pianist en componist voor ‘Dathe’ van het Contemporary Dance Company in Londen. En hij haalt ook nog even diploma’s voor Meester in de Muziek voor Jazz en Klassiek en een diploma voor Specialisatie in Kamermuziek met een grote onderscheiding aan toe. O ja, Jef Neve is nu (2007) dus 30 jaar!

Trio albums

Met het debuutalbum ‘Blue Saga’ scoort Neve dus gelijk internationaal. Het zijn niet alleen de erg goede en spannende composities die het werk doen. Ook het perfecte samenspel tussen bassist Piet Verbist (hij nam ooit lessen bij de vermaarde Dave Holland) en drummer Teun Verbruggen werken voor Neve optimaal.

Niet raar dus dat voor het tweede album wederom het trio wordt opgevoerd en met ‘It’s Gone’ wederom een klapper wordt gemaakt. Net als het debuut verkoopt het album zeer goed, is in het thuisland zelfs het best verkochte jazzalbum van het jaar en niet lang daarna interesseert grote platenmaatschappij Universal Neve om een internationale deal te tekenen.

Nobody Is Illegal

Met ‘Nobody Is Illegal’ gaat Neve dus, met veel promotie, de wereld in en het is uitermate prettig om te weten dat er geen concessies op de sound van het trio zijn gedaan en ze nog volledig hun eigen avontuurlijke gang gaan.

Het levert gelijk het beste album van het Trio op met uitermate geslaagde composities. Album opener ‘Airplane’ is zo’n track waar die andere pianomeester Brad Mehldau een moord voor zou doen. En ook de avontuurlijkheid in tracks als ‘Nothing But A Casablanca Turtle Slidewhow Dinner’ (alleen die titel al..) en ‘Second Love’ getuigen van de grootste klasse.

Eigenlijk kloppen gewoon alle tracks op dit briljante album. ‘Nothing Is Illegal’ is zo’n jazzalbum waar het avontuur vanaf spat en de emoties bovenop liggen. Een waar meesterwerk van een eigentijdse jazzheld, die de wereld aan zijn voeten zal gaan krijgen.