Zoals de kenners weten brengen de Kaap Verdische eilanden meer sterren voort als Cesaria Evora. Ook Sara Tavares, Lura en zeker ook Tito Paris zijn van eenzelfde grote klasse. Tito Paris is deze week in het land om zijn nieuwe fraaie album ‘Acustico’ live onder de aandacht te brengen.

Tito Paris heeft een zeer grote reputatie, zowel in zijn thuisland als in de rest van Europa. Een reputatie die hij vooral opbouwde in zijn samenwerking met Cesaria Evoria. Hij speelde in haar band en produceerde haar eerste album. Daarnaast speelde hij ook met de Kaap Verdische legende Bana, een artiest die hij zo bewonderde dat hij op 19 jarige leeftijd zijn thuisland verliet om met de held op tour te gaan.

Roots

Verzot op Portugal vestigde Tito zich daarna in Lissabon. Lissabon is sowieso een perfecte plek voor mensen uit Kaap Verdië. De stad herbergt de grootse Kaap Verdische gemeenschap buiten de eilanden en om een carrière in de muziek te starten is Lissabon een veel strategischer plek.

Ook de grote nieuwe heldin Sara Tavares woont er al jaren. In de voorbije jaren werkte hij niet alleen samen met de grote Kaap Verdische artiesten (naast Cesaria en Bana ook met Maria de Barros) maar bouwde op eigen kracht een gedegen live reputatie op. Zo was hij het afgelopen jaar te bewonderen als voorprogramma en special guest van de grote fado koningin Mariza. Ook bracht hij in de laatste jaren in totaal 7 albums uit.

Acustico

Het album ‘Acustico’, wat net in de winkels ligt laat heel goed horen waar hij toe in staat is. Het album werd live in Lissabon opgenomen, compleet met de warme klanken van blazers en strijkers, en gedirigeerd door de bekende Portugese orkestleider en arrangeur Tomas Pimental. Met deze toevoeging klinken zijn songs nog warmer en romantisch.

De songs zijn afkomstig uit de Great Cape Verdian songbook of door hemzelf geschreven. Het fraaie, van Evora bekende, ‘Sodade’ is een echte Kaap Verdische standaard maar ook Paris eigen ‘Moma PPV’,’Estrela Linda’ en Febre di Funana’ mogen niet onvermeld blijven. Voor de nieuwkomer een prachtige kennismaking met deze veelzijdige artiest.

Tito Paris treed deze week 3 x in Nederland op : 27 februari in Vredenburg in Utrecht, 1 maart Muziektheater aan het IJ in A’dam en op 3 maart in het Theater Zuidplein in Rotterdam.