Als je die koppen op de albumhoes ziet, weet je dat de Kaiser Chiefs hun nieuwe album bloedserieus nemen. Ook aan de muziek is te horen dat de band heel goed heeft nagedacht over hun tweede plaat.

Weg zijn de puntige melodieën en de pakkende meezingers, maar wat er voor in de plaats is gekomen is misschien nog wel beter. Wellicht is de ontwikkeling van de Kaiser Chiefs het best te vergelijken met die van hun grote voorbeelden: The Beatles.

Die begonnen hun carrière ook met luchtige liedjes, maar ontwikkelden zich langzaamaan tot de grondleggers van de hedendaagse popmuziek. Die status hebben de Kaiser Chiefs nog niet bereikt, maar de progressie die de band maakt is imponerend en doet nu al verlangen naar de toekomstige releases van de band.

Het zal best wennen zijn voor een hoop mensen om te horen dat de koortjes en refreintjes naar de achtergrond zijn verdwenen, maar Yours Truly, Angry Mob is wel een betere plaat geworden dan voorganger Employment.

De kans is groot dat deze plaat de tand des tijds veel makkelijker zal doorstaan dan het debuutalbum van de band. De Kaiser Chiefs hebben duidelijk hoorbaar de tijd genomen om twaalf prachtige nummers te schrijven om deze vervolgens in de studio te perfectioneren. Zodoende is er geen zwak moment op de plaat te bespeuren.

Het is bewonderenswaardig dat een band die zich vooral onderscheidde door puntige meezingers, bewust gas terug heeft genomen bij de opvolger van het succesvolle debuut. Het voordeel hiervan is dat Yours Truly, Angry Mob geen herhalingsoefening is geworden, maar juist een vernieuwde kennismaking met een band die meer kan dat we hadden gedacht. Het enige nadeel is dat niet iedereen in een keer de plaat zal omarmen, maar dat de luisteraar de tijd moet nemen om de ware schoonheid van dit album te ontdekken.

Moeilijk is dat gelukkig niet, na een paar draaibeurten ben je al verkocht.