Jamie Treays, zoals ie voluit heet, is een 21-jarige singer/songwriters uit de Londense wijk Wimbledon. Helemaal in zijn eentje maakt hij muziek die kort gezegd een mix is tussen de Arctic Monkeys en The Streets.

Natuurlijk zijn er veel meer invloeden in zijn muziek te horen, maar de meest opvallende elementen in zijn geheel eigen stijl zijn Jamie's heerlijk platte accent (zo rijmen in de single Sheila de woorden Stella en better op elkaar) en zijn stem die veel wegheeft van die van Arctic Monkeys-zanger Alex Turner.

Die stem gebruikt hij om soms te zingen en de andere keer te rappen. Die raps roepen vervolgens weer herinneringen op aan Mike 'The Streets' Skinner.

Engelser dan Jamie T. kan het dus bijna niet, het is dan ook niet verwonderlijk dat men in eigen land met hem wegloopt en hij het zeer goed doet bij de jonge Britse muziekliefhebber. Of het hier ook gaat lukken is nog maar de vraag.

De singles zijn stuk voor stuk van zeer hoge kwaliteit, maar vanwege het zeer platte accent en de verwijzingen naar Britse populaire cultuur gaat er voor de Nederlandse luisteraar veel charme verloren.

Eenheidsworst

Muzikaal gezien gaan de nummers, na het beluisteren van het gehele album, iets te veel op elkaar lijken. Het is daarom te betreuren dat, in tegenstelling tot Engeland, de singlemarkt in Nederland totaal is verpest.

Anders had de Nederlandse muziekliefhebber vorig jaar het geweldige Salvador kunnen omarmen om daarna met enige regelmatig voor een nieuwe single naar de winkel kunnen rennen. Want goed gedoseerd is de muziek van Jamie T. op zijn allerbest.

Op die manier hoeven geweldige nummers als eerder genoemde Salvador, Calm Down Dearest en Sheila niet om aandacht te vechten met bijvoorbeeld het langdradige Alicia Quays. Maar aangezien deze singles niet bij ons in de winkels liggen, is het toch het beste om het album Panic Prevention aan te schaffen.

Geniet, maar luister met mate.