Hoe omschrijf je een band die werkelijk klinkt als geen andere? Dit is namelijk het geval met The Earlies, een eigenzinnig viertal van wie deze week het tweede album verschijnt.

Het begint al met de samenstelling van de band: twee bandleden komen uit Texas en de andere twee uit Manchester. Met als resultaat is een band die uit werkelijk elke hoek van de popmuziek stukjes inspiratie haalt en het geheel samensmelt tot een geheel nieuwe muzikale wereld waarin alles kan en mag.

Dat-tapes

In het begin van het bestaan van de band hadden de bandleden elkaar zelfs nooit ontmoet. De Engelsen en Amerikanen maakten hun muziek door middel van DAT-tapes die ze via de post verzonden, er vervolgens wat aan knutselden om daarna de tape weer terug te sturen.

Pas na enkele jaren, en de release van hun eerste album, was er een ontmoeting waarbij de band voor het eerst compleet was. De reden hiervan was een gezamenlijke tour, waarbij iedereen ook nog eens een handvol vrienden meenam.

Deze week is de release van het tweede album, dat min of meer op dezelfde manier is opgenomen als het eerdere materiaal. Het enige verschil met het debuut is dat de bandleden na een lange tour de muzikale smaak van hun collega's wat beter kennen.

Liedje

Het resultaat is een album waarop de band kunstig van het ene naar het andere genre verspringt zonder dat het storend is.

Het ene moment hoor je krautrock, dan weer jazzrock of doet de muziek je denken aan Sigur Ros, The Flaming Lips of Brian Wilson. Met die laatste muzikant hebben ze trouwens gemeen dat de basis voor de nummers altijd een liedje is.

Dus nergens ontaardt het album in langdradig geneuzel of overbodige mooidoenerij. Telkens als de muziek te vaag dreigt te worden, duikt er een mooie melodie of zangpartij op en voor je het weet ben je radeloos verloren en verdwaald in de wondere wereld van The Earlies.

Nieuwsgierig? Kijk op hun Myspace.