‘I Hate You, Rob Crow’ is de spraakmakende single van het nieuwe Rob Crow album ‘Living Well’. Zijn allermooiste en meest toegankelijke album tot nu toe. En met zo’n geweldige single, een instant indie classic, als visitekaartje zou hij een heel groot publiek moeten kunnen aanspreken.

De uit San Diego, California afkomstige Rob Crow begon ooit in de band Heavy Vegitable die met hun in 1993 uitgebrachte ‘A Bunch Of Stuff Of Heavy Vegetable’ een ware indie klassieker scoorden.

Solo

Nadat de band in 1995 uit elkaar ging startte Crow met HV zanger Elea Tenuta de band Thingy. Rond dezelfde periode maakte hij ook gelijk maar zijn eerste solo album. Nou ja, in dit geval was het een split album met art noise electronica artiest Lesser.

Maar de 25 tracks (!!) die Crow voor het album produceerde logen er niet om. Daaronder waren veel instrumentals en 3 tracks met zijn side project Fantasy Mission Force (waarvan later ook nog het album ‘Circus Atari’ verscheen).

Schetsen

Voor zijn eerste echte solo album ‘Lactose Adept’, die in 1996 verscheen, verzamelde hij zelfs 30 tracks. Songs die in lengte verschillen van 7 seconden tot aan 7 minuten en die, net als bijvoorbeeld Guided By Voices, vooral schetsen van songs lijken, maar net zo briljant en verrassend klinken.

Huistoetsenboord

Vervolgens gaat Crow een samenwerking aan met Pea Hix, een artiest die op een 60er jaren huistoetsenbord de meest bizarre sounds aan Crow’s stem toevoegt. Hun band heet Optiganally Yours en ze brengen 2 albums uit met totaal vervreemdende tracks die alle kanten opgieren.

Hij speelt daarnaast ook nog met de bands Pinback, Physics en Snotnose. Ondertussen brengt hij ook weer een solo album ‘My Room Is Mess’ uit. Als tegendraads gitaaralbum de perfecte tegenhanger van Optiganally Yours.

Living Well

Met het net uitgebrachte ‘Living Well’ lijkt Crow nu zijn definitieve stijl gevonden te hebben. Het album is een kroonjuweel binnen het alternatieve aanbod uit Amerika. Geheel in zijn eentje opgenomen klinken de songs avontuurlijk en toegankelijk tegelijk.

En de geweldige voorloper van het album in de vorm van ‘I Hate You, Rob Crow’ is, zoals reeds eerder vermeld, de ware indie single van 2007.Wat een ongelooflijke knaller! De rest van het album staat vol super melodische gitaarsongs die vol emotie en inspiratie gespeeld worden.

Truc

Zijn geweldige gitaarspel, zijn fraaie stem (denk Elliot Smith) en de dito songs doen in deze de optimale truc. Door de rust die hij heeft gevonden in zijn privé situatie, hij leeft tegenwoordig met zijn vrouw en zijn jonge zoontje, heeft hij muzikaal het beste en meest emotievolle uit zichzelf weten te halen. Wij mogen ervan meegenieten.