AMSTERDAM - "Mijn cd heeft de impact van een tientonner en ook al ben ik een vrouw, mensen hoeven geen raps over liefde en nagellak te verwachten", zegt Nina. De Lastigste, haar eerste cd, ligt al in de winkels en krijgt goede recensies.

De 25-jarige Amsterdamse is een van de weinige vrouwelijke MC's van Nederland. "Vroeger ging ik veel naar talentenjachten. Ik stond in het publiek en vroeg me af: waar zijn de ladies?", verklaart ze haar keuze om MC te worden.

Blijkbaar een goede beslissing, want mensen zoals directeur Kees de Koning van het label Top Notch zijn bijzonder te spreken over Nina. "Er zijn best wel veel vrouwelijke rappers geweest die leuke nummers maakten, maar vaak was het toch meer van: best goed voor een meisje."

"Nina is goed. Niet goed voor een meisje, gewoon goed."

Straattaal

Op De Lastigste - lastig is straattaal voor gaaf, dope en verrassend - staan nummers over tweede generatie Nederlanders, mooie sportschoenen (patta's) en over straattaal. "Het mooie aan straattaal is dat anderen het niet verstaan. Het is een prachtig taaltje", zegt ze.

Racisme

Over zaken als racisme en vooroordelen ten opzichte van allochtonen en vrouwen, kan ze zich erg druk maken. "Mijn ouders zijn Surinaams maar ik ben hier geboren. Ik merk veel kleine, vervelende dingen die bij elkaar voor veel frustratie zorgen." Als voorbeeld noemt ze dat beveiligers haar extra in de gaten houden in winkels en dat ze geen baan kan krijgen omdat ze met een accent zou praten.

Ook als een van de weinige vrouwen in de hiphop/rapwereld loopt ze tegen vooroordelen aan. "Mannen denken vaak dat vrouwelijke MC's niet hun eigen teksten schrijven en naar bed gaan met producers."

Rolmodel

Nina ziet zichzelf niet als een rolmodel voor andere vrouwelijke MC's. "Maar ik vind het niet erg om in de frontlinie te staan. Het is goed om de deur open te breken voor andere vrouwen."

De Lastigste had eigenlijk afgelopen zomer al in de winkels moeten liggen. "We waren bijna klaar met de cd toen er werd ingebroken in de studio. Bijna al mijn materiaal werd gestolen."

Toen dat gebeurde, waren er momenten dat ze het niet meer zag zitten. "Ik heb eraan gedacht te stoppen. Ik dacht: dit is een teken van boven. Maar gelukkig hebben de mensen met wie ik samenwerk me overgehaald om toch door te gaan."

Studie

Nina zit momenteel in het laatste jaar van haar studie Media & Entertainment Management in Haarlem. "Als ik daarmee klaar ben, wil ik manager worden of mijn eigen label oprichten. En uiteraard komen er vooral goede vrouwelijke MC's onder contract!"