Het Amerikaanse tijdschrift Time riep haar al meerdere keren uit tot 'America's Best Songwriter'. En waarom ook niet, want met een tussenpoos van een paar jaar levert Lucinda Williams steeds een vrijwel perfect album af. West is hierop wederom geen uitzondering.

De titel is een verwijzing naar haar verhuizing naar Los Angeles. Dit deed Williams na afloop van misschien wel de roerigste periode uit haar leven. Gelukkig weet ze als geen ander de ellende om te zetten naar ontroerende muziek. Zo dienen de nummers als helende therapie om zodoende het overlijden van haar moeder en het einde van een moeizame relatie te verwerken.

Verdriet

Je mag het eigenlijk niet zeggen, maar zulke nare dingen zijn door artiesten als Lucinda Willams perfect om te zetten naar prachtige nummers. Zo kun je je als luisteraar afvragen of ze zonder al dit verdriet ook zo'n mooi album had weten te maken. Natuurlijk zijn de platen van Lucinda Williams al jaren van een zeer hoge kwaliteit, maar de persoonlijke draai aan West maakt het haar beste sinds de topper Car Wheels on a Gravel Road uit 1998.

Het is niet direct te horen, maar volgens Williams zelf is het geluid op West anders dan op haar vorige albums door de brede muzieksmaak die ze de laatste jaren heeft ontwikkeld.

Favorieten

Zo staan op haar lijstje van recente favorieten bijvoorbeeld M.I.A., The White Stripes en Thievery Corporation. Duidelijker te horen is het werk van producer Hal Willner, die samen met Williams een zeer ervaren begeleidingsband samenstelde. De bedoeling was om een album te maken die een stuk minder gebaseerd is op folk en blues, maar meer als een moderne rockplaat klinkt en dat is haar goed gelukt.

De grote groep muzikanten zorgt op West dat de nummers voorzien zijn van een onheilspellend geluid. Zo klinken op Unsuffer Me dreigende strijkers en een huilende elektrische gitaar, hierdoor heeft het nummer wel wat weg van de muziek van PJ Harvey. Hoogtepunt van het album is het negen minuten durende Wrap My Head Around That, het nummer waarin Williams haar verbroken relatie verwerkt. De verwijten aan het adres van haar oude geliefde vormen een duet met het gitaarspel van jazzgitarist Bill Frisell.