Kubus staat als producer van beats (of biets, zoals hij ze zelf noemt) eenzaam aan de Nederlandse top. Samen met de half-Iers/Half-Jamaicaanse BangBang nu een album dat misschien de weg naar het buitenland opent.

Kubus is vooral bekend van zijn werk met de mannen van Opgezwolle en Jawat!, maar Bart van de Werken, zoals de echte naam van Kubus luidt, doet veel meer dan dat. Met een gezonde werklust vuurt hij met grote regelmaat nieuw werk op ons af. Waar andere producers te veel Amerikaanse collega's kopiëren, weet Kubus een geheel eigen stijl te creëren. Zijn muzikale wereld stopt niet bij hiphop alleen, maar zit vol met invloeden uit electro en drum 'n bass.

Op Learning Curve werkt hij samen met BangBang, een hevig getatoeëerde rapper die vanuit Londen in Amsterdam terecht kwam. De stijl van BangBang is typisch Engels, mede door zijn vette accent, maar nergens klinkt hij zo druk of opgefokt als de gemiddelde Engelse mc als Dizzee Rascal of Mike Skinner. BangBang is veel meer ingetogen en laidback, alsof hij aan zijn teksten meer dan genoeg heeft.

Bewogen

BangBang heeft ook genoeg te vertellen: hij heeft een zeer bewogen leven achter de rug, waarbij hij regelmatig in grote problemen terecht kwam. Dieptepunt was een steekpartij waar hij een onregelmatige hartslag heeft overgehouden. Dit vreemde ritme is volgens eigen zeggen verantwoordelijk voor zijn rapstijl, die hij de term city speak geeft.

Het resultaat van de samenwerking van de twee mannen is een plaat vol vette electronica gemixt met verhalen in dik Engels accent. De plaat klinkt absoluut niet als een Nederlandse productie, maar lijkt rechtstreeks afkomstig uit de Engelse underground. Met hiphop heeft het heel weinig te maken, dus of alle Kubus-fans hier iets mee kunnen is nog maar af te vragen, maar wie op zoek is naar het Nederlandse antwoord op Grime is hier aan het goede adres.

Om echt een goed beeld te krijgen van dit bijzonder klinkende samenwerkingsverband kun je het best de clip van U Ain't Like Me bekijken op YouTube.