Het is maar weinig bands gegeven zo fraai te debuteren als het uit Amsterdam afkomstige Moss. Met een imponerende, aan het legendarische Daryll Ann verwante, sound die hun mooie melodieën en samenzang perfect samenbrengt.

Natuurlijk op het onvolprezen Excelsior Recordings, het vaderlandse keurmerk voor de beste gitaarbands.

Het begint allemaal als zanger/componist Marien Dorleijn in 1999 eerst met zijn band Nimbus de Zeeuwse belofte en daarna bij de Grote Prijs van Nederland, als beste singer songwriter, wint. Nimbus reist daarna stad en land af maar een doorbraak blijft uit. Ondertussen speelt Dorleijn ook als gast gitarist in Caesar, verhuist naar Amsterdam en begint vervolgens met Caesar's lichtman Bob Gibson een nieuwe band die ze Moss dopen.

Met Dorleijn op gitaar en zang, Gibson op gitaar en toetsen worden al snel songs gecomponeerd en opgenomen. Met Finn Kruyning op drums en Jasper Verhulst op bas is de band daarna klaar om ook live aan de slag te gaan. Een tweetal eerste tracks laat de band horen op het in 2003 door het Nationaal Pop Instituut en platenlabel Excelsior Recordings geïnitieerde album 'Unsigned - College Radio - Alternative Rock Songs'.

Excelsior

Uiteindelijk duurt het nog tot halverwege vorig jaar voordat de band bij Excelsior Recordings tekent. Eind 2006 gaat de band tenslotte met producer Frans Hagenaars de studio in om de daar over al die jaren verzamelde songs op te gaan nemen.

The Long Way Back

Nu hun 14 songs tellende album in de winkels ligt kunnen we zonder twijfel vaststellen dat juist het nemen van tijd de band goed heeft aangepakt. Over de jaren is er namelijk een hecht bandgeluid ontstaan waardoor de zeer aanstekelijke songs uitstekend klinken. Reeds bij openingsnummer 'Light Of My Life' weet je dat het goed zit. De prikkelende gitaarlijn en de heerlijk relaxed inkomende rhythm sectie laten het nummer in volle glorie je hart binnen stromen. En dat geldt eigenlijk voor alle songs op het album.

Luister naar de fantastische zanglijn van 'Winter In Finland' of 'Phantom' en je smelt. Maar ook wat steviger songs als 'Lemon' en 'See No Evil' werken uitstekend. De sfeer van de songs zijn merendeels relaxed en doen denken aan The Beatles, Beach Boys, de Britse folk uit de late jaren 60. Voornaam referentiekader is ook Daryll Ann, de legendarische Nederlandse band die, na een handvol schitterende albums, drie jaar geleden werd opgeheven. Juist in de samenzang en het gemak waarmee de mooiste liedjes worden gespeeld.

Het album kent ook een fijne opbouw. Net op het moment dat je het idee hebt dat het allemaal wel wat pittiger mag komen de gitaren los. 'The Long Way Back' is een uistekend debuut van een band die een prachtige toekomst in het verschiet heeft.

Moss zal komende donderdagavond 15 februari om 21.30 in de bovenzaal van Paradiso hun album presenteren met een live optreden.