HILVERSUM - Ze zijn al 18 jaar bezig, verkochten meer dan tweehonderdduizend cd's, traden ruim duizend keer op, maar waar de Heideroosjes écht populair mee zijn geworden is het rode T-shirt.

Tien jaar na dato lopen op ieder festival nog steeds minstens tientallen mensen rond met het shirt met de tekst 'I'm not deaf, I'm just ignoring you'.

Met de nieuwe cd Chapter Eight, The Golden State (release begin maart) hopen de Limburgse vrienden zichzelf weer op de kaart te zetten. "We laten een nieuw geluid horen. Niet meer alleen schreeuwen en trappen, we schuwen zwaardere onderwerpen niet op deze plaat", zegt zanger Marco Roelofs.

Gouden staat

De cd is opgenomen in de Verenigde Staten, in de 'gouden staat' Californië. Ze werkten samen met producer Cameron Webb, die al eerder werkte met bands als Motörhead, Limp Bizkit en Social Distortion.

"We zijn een echte live-band, met een gezonde hekel aan studio's", aldus Roelofs. "Maar de samenwerking met Webb was erg goed bevallen. In Amerika is er toch een andere mentaliteit. Hier wordt veel over en weer gepraat. In Amerika zeggen ze: 'doe het maar, laat het maar horen'. De manier waarop Webb werkt, heeft ons gestimuleerd om het beste uit onszelf te halen."

Disneyland

De plaat is in vijf weken tijd opgenomen. "We werkten zes dagen per week, we hadden nauwelijks vrije tijd. Disneyland was maar een paar kilometer van ons hotel af, maar we zijn er niet geweest", zegt gitarist Frank Kleuskens.

"Het voelde als vijf weken baren, maar nu is ons kindje er dan toch", lacht Roelofs. Om in de kinderenbeeldspraak te blijven, noemt hij hun eerste single Lekker Belangrijk het geboortekaartje. "Nu kunnen we aan iedereen laten zien wat het geworden is."

Boos geschreeuw

En dit kindje is heel anders dan de voorgaande baby's, vinden de bandleden. "We zijn ook allemaal ouder geworden. In het begin was het alleen maar boos geschreeuw. Nu denk ik meer na over mijn eigen gevoelens en dat zie je terug in de teksten", zegt Roelofs.

Op de cd staat een nummer over begrafenissen. "Ik vraag me in het lied af wie er allemaal afscheid komen nemen. Een nummer als dit had ik tien jaar geleden niet kunnen schrijven."

Japan

Europa is al redelijk bekend met het werk van De Heideroosjes en nu is Japan aan de beurt. "Eind februari gaan we daarheen en in het najaar opnieuw. De cd komt daar ook uit. We proberen altijd onze grenzen te verleggen. Op die manier wordt de band nooit saai", zegt Kleuskens.

"We werken al 18 jaar met elkaar. Om te voorkomen dat de verzadiging optreedt, moeten we ons blijven ontwikkelen en het uitdagend houden. Zowel voor onszelf als voor het publiek." Vooralsnog verveelt geen enkel Heideroosje zich. "Maar de kans is groot dat het niet nog eens 18 jaar duurt", aldus Roelofs.