Als er een Britse artiest is die altijd met ziel en zaligheid zijn albums heeft gemaakt is het John Martyn. Het meesterwerk 'Grace And Danger' uit 1980, waarop hij de echtscheiding met grote liefde Beverly verwerkt, is nu in een fraaie deluxe edition uit. Een album als geen ander!

Jaren 60 en 70

De oorspronkelijk in het Engelse New Malden geboren maar al snel met zijn ouders naar Schotland verhuisde singer songwriter John Martyn belande gedurende de midden jaren 60 in London. De stad was op dat moment het middelpunt van een grote folk opleving en Martyn viel met zijn sterke songs en opvallende hese stem als snel op. Platenbaas Chris Blackwell, daarvoor nog druk in de weer met Jamaicaanse reggae, tekende Martyn als zijn eerste blanke artiest en liet hem debuteren op 20 jarige leeftijd. Met albums als 'London Conversation' en 'The Tumbler' maakt hij gelijk grote indruk. Rond die periode leert hij ook zijn vrouw Beverly kennen waarmee hij ook 2 albums maakt. Daarna gaat hij weer op eigen kracht verder met pracht albums als 'Bless The Weather' en 'Solid Air'. Martyn blijkt zich op de juiste momenten te kunnen vernieuwen maar toch zijn eigen identiteit optimaal te kunnen behouden. Zowel pers als publiek blijven Martyn trouw. Met de albums 'Sunday's Child' en het meesterwerk 'One World' maskeert hij de huwelijks en drankproblemen die hem ondertussen parten spelen.

Grace And Danger

Als zijn huwelijk dan helemaal op de klippen loopt verhuist hij naar de woning boven Chris Blackwell's eigen studio's in West London. Daar verwerkt hij zijn scheiding met het schrijven van zijn meest emotionele en openhartige songs. Terwijl de songs vorm krijgen ontmoet hij Brand X en Genesis drummer Phil Collins die zelf ook in een scheiding blijkt te zitten. De mannen vinden elkaar in de ellende en tijden van ex-en bellen, huilen, muziek maken wisselen elkaar dan ook af. Tenslotte worden de songs met de extra hulp van bassist John Giblin en toetsenman Tommy Eyre afgemaakt en opgenomen. De songs blijken een heerlijk avontuur in structuur en stijl. De teksten daarentegen laten een man horen die overduidelijk nog steeds heel erg verliefd op zijn (ex) vrouw is en dat nog niet aan zichzelf wil en kan toegeven. Songs als 'Sweet Little Mystery','Baby Please Come Home' en 'Our Love' hakken er dan ook keihard in. De gehele album sfeer is spannend en mystiek en het fretloze basspel van Giblin heeft een ongekende toegevoegde waarde. Ook Collins rol, inventief drummend en mooi op de achtergrond voor backup zang, is ingehouden waardoor Martyn de juiste ruimte krijgt. 'Grace And Danger' is John Martyn op de toppen van zijn kunnen en een absoluut meesterwerk.

Deluxe edition

De deluxe edition van 'Grace And Danger' is een dubbel CD waarop op CD1 het gehele album ge-remastered staat. Aangevuld met fraaie live uitvoeringen uit The Grey Whistle Test en het BBC programma Rock Goes to College' is de eerste CD super volledig. CD2 is volledig gevuld met out-takes. Zo vinden we een eerste versie van live kraker 'Johnny Too Bad' en ook de dubversie die de clubs veroverde. Ook fraaie tracks als 'Small Hat' en het geweldig opzwepende 'Running Up The Harbour' die het album niet haalden zijn aanwezig. Maar vooral de eerste versies van de songs die uiteindelijk het album haalden zijn buitengewoon interessant. Daarnaast is er een geweldig boekje bijgesloten met het verhaal hoe het album tot stand is gekomen. Een zeer waardevolle editie.