De Australische muzikante Lisa Gerrard is vrijdag 20 april in Nederland voor een éénmalig optreden in het World Forum Theater in Den Haag. Gerrard, die bekendheid verwierf met de band Dead Can Dance, bracht onlangs haar tweede soloalbum - The Silver Tree - uit.

Lisa Garrard (1961) is een Australische muzikante, zangeres en componist die internationaal bekend werd als lid van de groep Dead Can Dance. De groep, die in 1981 in Melbourne opgericht werd als een viertal, maakt een mix van ambient, rock, klassiek en gothic.

In 1982 verhuisde de band naar Londen. Daar bleef Dead Can Dance met de leden Lisa Gerrard en Brenda Perry over als duo. In 1998 maakte de band haar laatste van de in totaal 8 albums. In 2005 kwam de band nog bij elkaar voor een reünie in de vorm van een wereldtournee.

Yangqin

Lisa Gerrard zingt en is instrumentalist voor het meeste van haar werk, waarin ze veelal de Yangqin gebruikt, een Chinees snaarinstrument. In 1995 bracht ze haar eerste soloalbum uit, The Mirror Pool.

In 1998 volgde Duality dat ze samen met Pieter Bourke maakte. Dit was het startsein voor een langdurige samenwerking waarbij ze voor verschillende films muziek maakten, waaronder The insider en Ali. Gerrard maakte ook de filmmuziek voor de film Gladiator, waarin acteur Russel Crowe een hoofdrol speelt. Voor deze soundtrack ontving Gerrard een Golden Globe en een Academy Award nominatie.

iTunes

Vorig jaar verscheen de documentaire Sanctuary. Het verhaal over het leven en werk van Lisa Gerrard met daarin o.a. interviews met Russel Crowe. Het nieuwste soloalbum van Lisa, The Silver Tree, is al verkrijgbaar op iTunes en ligt binnenkort ook in Nederland in de winkel. Het album is genomineerd voor de Australian Music Prize 2006.

Van Lisa Gerrard verschijnt daarnaast op 19 februari een Best Of album. Dit album bevat materiaal van Dead Can Dance, haar soundtrackwerk waaronder muziek van Gladiator, Ali en Whale Rider, aangevuld met nummers afkomstig van haar soloalbums.

Voorverkoop start zaterdag 10 februari.