Voor een stevige pot ijzersterke stoner influenced rock moet je tegenwoordig in Australie zijn. Na het geweldige debuut van Peeping Tom (zie jaarlijst 2006) komt nu ook Down River met een verrukkelijk debuut uit.

Als een nieuwe band gestart in het jaar 2000, speelden The Colonel, Lord Hobgoblin Hambone McPentatonic, Rosco Punchanello en Sticky Krull eerst stad en land plat onder verschillende bandnamen voordat ze uiteindelijk besloten onder de naam Down River verder te gaan. Al snel daarna begonnen ze met de opnamen van de 30 songs die ze gedurende al die jaren hadden geschreven.

Onder de bezielende leiding van The Colonel (bassist van de band) werden de opnamen gemaakt in eigen beheer en dus zonder bemoeienis van platenmaatschappijen. Met de ervaring op zak van het spelen in band met platenlabel deals en nooit een cent op zak besluiten de mannen als vanaf dat moment zelf aan te pakken.

Bekendheid

Een duidelijke pagina op MySpace helpt de band aan wat bekendheid om de concertzalen vol te krijgen en krijgt tevens de pers enthousiast. De in eigen beheer uitgebrachte CD wordt vervolgens tijdens de optredens zo goed verkocht dat goede deals wereldwijd worden gesloten om iedereen van Down River op de hoogte te brengen.

Nu het album ook in Nederland uit is kunnen we begrijpen waarom de band in korte tijd via het internet erg populair is geworden. Down River staat namelijk voor lekker vette en zwaar aangezette gitaarriffs, een lome en dan weer keihard rockende rhythm sectie en luie door blues doortrokken zang. Als je weet dat de band hun invloeden uit bands als Kyuss, Queens Of The Stone Age, Melvins, Black Sabbath, Motorhead, Brant Bjork en Masters Of Reality haalt weet een liefhebber nu genoeg.

Down River doet voor deze bands namelijk niet onder. En met songtitels als 'Anti-Demon Multiplier','Flowerchilddee' en 'Infinite Oblivionic Madness' weten we ook gelijk waar ze hun andere invloeden vandaan halen. Klasse album!