Het debuut van de Bloc Party, Silent Alarm, was zo goed dat velen dachten dat de band deze nooit meer zou overtreffen. Niets is minder waar: A Weekend In The City is nog beter geworden. Het is echter geen gemakkelijke plaat geworden.

Toen The Prayer, de eerste single van dit album, verscheen was dat even wennen, maar na een paar draaibeurten ontwikkelde het nummer zich tot een klassieker uit het oeuvre van de band.

Het nummer is geïnspireerd door een religieus stuk van de componist Krzysztof Pendericki. De koorstukken van zijn Lukas Passion vormden de bron voor de gelaagde vocalen in het nummer.

Zo zit aan elk nummer wel een verhaal vast. In combinatie met de albumtitel trek je al snel de conclusie dat A Weekend In The City een soort van conceptalbum is met als terugkerend thema de geestelijke worstelingen die zanger/componist Kele Okereke de laatste tijd zo plagen.

Therapie

Het is bekend dat het plotselinge succes van zijn band hem veel moeite hebben gekost en dat hij daarnaast ook erg aan het twijfelen was over zijn seksuele geaardheid. Al deze thema's zijn als therapie verwerkt tot de nummers op dit album.

De teksten van Okereke op A Weekend In The City gaan over anti-depressiva, een racistische moord en de nasleep van de terroristische aanslagen in New York en Londen.

Londen

Met de laatste stad heeft Okereke een haat-liefdeverhouding ontwikkelt gezien het feit dat hij er nog steeds woont, maar op het album zingt: East London is a vampire that sucks the joy right out of me. Het album duister en zwartgallig noemen is dus een understatement, maar wie de moeite neemt goed te luisteren hoort een geniale, haast apocalyptisch aandoende plaat.

Om de teksten passend muzikaal te omlijsten heeft de Bloc Party de hulp ingeroepen van Jacknife Lee, die eerder productiewerk deed voor U2 en Snow Patrol en momenteel met de Editors in de studio zit. Hij heeft de band goed geholpen met verder vervolmaken van het unieke Bloc Party-geluid.

De band heeft zich op ieder punt weten te verbeteren en dat is een hele knappe prestatie.

Niet iedereen zal het geduld hebben om de tijd te nemen voor deze plaat, maar wie dat wel doet heeft met A Weekend In The City een juweel in handen.