Naast bands als Echo & The Bunnymen, The Sound en The Teardrop Explodes waren The Comsat Angels ook zo'n ongrijpbare band gedurende de begin jaren 80. Na een uitstekende en veelbelovende start sneeuwde de band in het veranderende muzieklandschap helaas onder en besloot er in 1995 helemaal mee te stoppen.

Met een tweede worp in de vorm van 3 dubbelalbums krijgen de ware schoonheid van hun songs een nieuwe kans.

Afkomstig uit Sheffield, eind jaren 70/begin jaren 80 een ware goudmijn voor de muziekindustrie, traden Stephen Fellows, Andy Peake, Kevin Bacon en Mik Glaisher eerst onder de naam The Skylids en Radio Earth op om daarna onder de naam The Comsat Angels hun ware vorm te vinden. De geweldige eerste tracks die onder de titel 'The Red Planet EP' op het kleine Junta label verschenen maakten zoveel indruk dat majorlabel Polydor gelijk een 3 album deal aanbood.

Met het debuutalbum 'Waiting For A Miracle' en het opvolg album 'Sleep No More' werden new wave klassiekers gescoord. Het daarop volgende album 'Fiction' liet een band horen die uit het donker langzaamaan het licht in kwam. Met de albums die daarop volgde werd die stijl uitgebouwd en ging de band steeds meer richting pop, maar dan wel pop met een hook en emotie.

Over hun gehele bestaansperiode, zo van 1978 tot 1993, is op het album 'To Before' een flink aantal onbekende tracks, b-kantjes, demo's, out-takes, en 'verwijderd' materiaal te vinden op. In totaal 17 onbekende tracks zijn er op te vinden en daaronder zit ook de zeldzame allereerste single. Het is een album vol verrassingen en een ware trip down memory lane.

Kwaliteit

De kwaliteit van de songs blijft verrassend hoog en ondanks het feit dat de songs wel degelijk aan een bepaalde tijdsperiode verbonden zijn, vooral qua speelstructuur en opname, zijn ze nog wel degelijk relevant. De dubbele re-issue van 'My Mind's Eye' is er ook een van ongekende schoonheid. Het officiële album verscheen in 1992 en bleek een stap terug naar de sound van de eerste 3 albums.

Volgens de band het meest complete Comsat Angels album en absoluut hun meest favoriete. In totaal 6 nieuwe tracks zijn toegevoegd en de volgorde van de songs is speciaal voor CD veranderd. Ook is er een afdruk van de originele poster toegevoegd. Het album 'The Glamour' is een vreemde eet in de bijt.

Op deze dubbellaar staan oude songs die opnieuw zijn opgenomen en op een manier zoals de band het eigenlijk wilde. Wegens tijdsdruk en gebrek gebeurde dat in de periode van de originele opnamen niet.

To Before

My Mind's Eye

The Glamour