Terwijl alle grote platenmaatschappijen elkaar met grote zakken geld bevechten om 'the next big thing', weet het onafhankelijke label Domino het toch voor elkaar te krijgen om regelmatig mooie dingen te presenteren.

Met acts als Arctic Monkeys en Franz Ferdinand is het label er één geworden om in de gaten te houden, zeker nu men ook in de Verenigde Staten op zoek gaat naar nieuw talent. De eerste artiest die ze daar aan de haak sloegen is Benjy Ferree. Benjy was al een tijd aan het tobben met zijn muzikale carrière en had de moed al bijna opgegeven, toen Domino hem via Brendan Canty van Fugazi ontdekte.

Brug

En dat is maar goed ook, want anders had Leaving The Nest nooit het daglicht mogen aanschouwen en dat zou zeer jammer zijn geweest. Want het is een album vol met eigenwijze, alternatieve pop en rock waarmee Ferree een brug slaat tussen hippe acts van nu en de grootheden uit het verleden.

Om een voorbeeld te geven: Dogkillers heeft aan het begin wel wat weg van Satisfaction van The Rolling Stones om vervolgens tijdens het refrein te veranderen in een nummer dat zo lijkt te zijn weggelopen van een Strokes-album.

Kameleon

En zo gaat het op de rest van het album ook. Ferree beperkt zich niet tot één soort stijl, maar weet zich als een muzikale kameleon perfect aan te passen aan een steeds ander geluid zonder dat je het gevoel hebt dat de nummers van de hak op de tak springen. Hoe die het doet, is een raadsel, maar ondanks de veelheid van stijlen passen de nummers goed bij elkaar.

We zitten nog maar net een maand in 2007, maar met deze plaat is er alweer een album verschenen die met gemak een plekje bij de besten van het jaar moet kunnen bemachtigen.

Benieuwd naar deze muziek? Op de site van Benjy Ferree (die ooit een baantje had als oppas van de kinderen van David Lynch) valt het een en ander te beluisteren en te bekijken.