De uit Chicago afkomstige singer songwriter David Vandervelde stuurde een tape naar het hippe label Secretly Canadian. De mannen van het label waren zo enthousiast dat ze gelijk op het vliegtuig sprongen en een deal met Vandervelde sloten. Terecht!

David Vandervelde is namelijk zo’n singer songwriter die je met zijn songs gelijk naar de strot grijpt. Songs die in muzikaal opzicht herinneringen doen oproepen aan helden als Marc Bolan, The Beatles en The Stones (to name but a few) maar door Vandervelde’s markante stem volslagen eigen klinken.

Album

Met de platendeal op zak sloot hij zicht op in de studio van grote vriend Jay Bennett (ex Wilco) en nam de nummers op die nu op zijn debuutalbum ‘The Moonstation House Band’ staan.

De titel van het album staat trouwens voor de band die hij formeerde om zijn songs live ten uitvoer te kunnen brengen. Samengesteld uit leden van de band Where The Moon Came From en vrienden waar hij al jaren mee speelt.

Perfectionist

Multimuzikant en perfectionist als hijzelf is nam Vandervelde in de studio echter bijna alle instrumenten voor eigen rekening. Het album kent in opener ‘Nothin’ No’ gelijk zo’n heerlijk weerbarstige T Rex meets Matthew Sweet openingstrack die je verrast doet verlangen naar wat Vandervelde nog meer te bieden heeft.

En dat is heel wat! Voor een aantal tracks werd zelfs de hulp aangeboden door David Campbell (vader van Beck en o.a. verantwoordelijk voor vele mooie orkestraties op albums van zijn zoon).

Historie

De prachtige ballad ‘Corduroy Blues’, het erg lekkere ‘Wisdom From A Tree’ en de sfeervolle slottrack ‘Moonlight Instrumental’ zijn daar geweldige voorbeelden van. Vandervelde grijpt uit de rijke muziek historie die door ondermeer The Beatles, T Rex, Mickey Finn en The Stones zo nadrukkelijk en ingenieus is vastgelegd.

Dat Vandervelde nog maar 22 jaar is verbaast daarom des te meer. ‘The Moonstation House Band’ is een prachtig debuut van een groot aanstormend talent.