AMSTERDAM - Dirigent Jaap van Zweden treedt vanaf september 2008 als muzikaal directeur in dienst van het Dallas Symphony Orchestra.

Van Zweden tekent een vierjarig contract bij het orkest, waarbij hij in het eerste jaar twaalf weken lang zal dirigeren, en in de drie daaropvolgende jaren steeds vijftien weken lang. Dat heeft het orkest donderdag bekendgemaakt.

De Nederlander had slechts een enkele maal in de Verenigde Staten gedirigeerd, voordat hij vorig jaar via een gastprogramma met het orkest in Dallas in aanraking kwam.

Dirigent

Van Zweden was vanaf 1979 gedurende zestien jaar vioolsolist en concertmeester bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Vanaf 1995 werd hij ook actief als dirigent. Van 1996 tot en met 2000 was hij chef-dirigent van het Orkest van het Oosten in Enschede.

Daarna stapte hij over naar het Residentie Orkest, waar hij tot 2004 chef-dirigent was. Vanaf 2005 is Van Zweden chef-dirigent en artistiek leider van de Nederlandse radio-orkesten in Hilversum. Vanaf september 2008 wordt Van Zweden ook chef-dirigent van deFilharmonie in Antwerpen.

Van Zweden heeft veel verschillende orkesten gedirigeerd en vele cd's opgenomen. Met het Residentie Orkest nam hij bijvoorbeeld alle symfonieën van Beethoven op.