Jimmy Rosenberg – De vader, de zoon & het talent

De Nederlandse Jimmy Rosenberg was nog maar 18 jaar toen hij een wereldwijde deal kreeg bij het fameuze Sony Classics in New York en werd gezien als de opvolger van meestergitarist Django Reinhardt.

Maar het ging vervolgens helemaal fout. Maar hij is nog maar 26 en het zou ook zomaar nog helemaal goed kunnen komen. Over zijn leven tot nu is een zeer opvallende film gemaakt.

Django Reinhardt

Jimmy komt uit de bekende ‘ Sinti’ familie uit Asten en wist reeds op zeer jonge leeftijd de gitaar zo te bespelen dat iedereen hem vergeleek met de grootste gitarist ooit : Django Reinhardt.

En hij kon nog niet eens alle grepen spelen met zijn nog kleine handen maar zijn virtuoze improvisatietalent en zijn verbazingwekkende snelheid ontwikkelden zich razendsnel. Al snel speelde hij met de Groten van deze aarde zoals George Benson, Stephane Grapelli en Les Paul.

Toekomst

Een gouden toekomst lag in het verschiet en al helemaal toen hij het beroemde Sony Classics contract scoorde. Hij verkocht alle grote zalen ter wereld uit (waaronder Carnegie Hall in New York, waar ook alle andere grote gitaristen aanwezig waren om het talent te zien) en verdiende al snel miljoenen.

Met zijn eerste album ‘The Incredible Jimmy Suite’ bevestigde hij zijn reputatie op een overweldigende manier.

Gevangenis en drugs

Als echter zijn vader, Jimmy’s steun en toeverlaat, voor een aantal jaren de gevangenis in gaat, gaat het eerst met de familie en daarna ook met Jimmy volledig de foute kant op. Hij raakt hevig aan de (zwaardere) drugs en zijn miljoenen worden er in korte tijd volledig doorheen gejaagd.

Ondertussen is hij 26 jaar, heeft hij geen eigen huis meer en woont hij bij zijn moeder en 2 broers op een afgelegen boerderij. Zijn destructieve levensstijl heeft diepe sporen op zowel hem zelf als zijn familie achter gelaten.

Talent

Zijn vader die binnenkort vrij komt heeft al aangekondigd er alles aan te doen om zijn zoon weer volledig op het goede spoor te brengen. Want het talent voor gitaarspelen is nooit verdwenen.

Misschien dat Jimmy met alles wat er de afgelopen jaren is gebeurt nog eens heel erg sterk terug kan komen. Als hij natuurlijk van de genotsmiddelen kan afblijven.

Film

Van Jimmy’s leven tot nu toe, en de laatste jaren in het bijzonder, is nu onder de titel ‘De vader, de zoon & het talent’ een documentairefilm verschenen. Filmmaker Jeroen Berkvens heeft er een zeer bijzonder document van weten te maken waarbij eenieder die dicht in de omgeving van Jimmy staat de kans krijgt zijn of haar verhaal te vertellen.

Met al dat talent wat Jimmy (nog steeds) bezit is het vertelde verhaal des te schrijnender. Maar een bijzonder film is het gevolg.

* Het album ‘The Incredible Jimmy Suite’ is nog steeds te verkrijgen. De film ‘De vader, de zoon & het talent’ draait vanaf 8 maart in de filmtheaters.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie