De opnamen voor het nieuwe album van de Arctic Monkeys zijn nog maar net afgerond, maar zanger Alex Turner wil nu alvast een tipje van de sluier oplichten: "Er zullen veel dance-invloeden op het album te horen zijn."

Na het overweldigende succes van het debuut Whatever People Say I Am, That's What I'm Not, laten de Monkeys zich niet gek maken door de druk en kiezen voor het experiment. Zo schijnt het dat een aantal opnamen gemaakt is met een mobiele telefoon.

Dance beats

Maar de grootste verandering is het steeds vaker opduiken van beats tijdens de opnamesessies. Dit lijkt voor buitenstaanders misschien een vreemde wending, maar volgens frontman Alex Turner is het juist een terugkeer naar de muzikale roots van de band: "ik luisterde vroeger alleen maar naar dance, totdat ik opeens The Strokes ontdekte."

Wat we verder kunnen verwachten is dat de drumpartijen op de nieuwe plaat een stuk heftiger zullen zijn, want drummer Matt Helders verklaarde deze week in een interview dat hij een speciaal trainingsprogramma volgt om de hardere, op dance geïnspireerde nummers een heel concert lang te kunnen drummen.

De release van het nieuwe album staat gepland voor maart.