Aan het begin van ieder nieuw jaar peilt de BBC onder 130 muziekkenners wat de meest interessante nieuwe namen voor het komende jaar zullen gaan worden.

Door de jaren heen blijken deze voorspellingen altijd erg goed te kloppen.

Voor 2007 prijkt de Libanees/Engelse zanger Mika bovenaan de lijst. Zijn album Life In Cartoon Motion verschijnt waarschijnlijk in februari, maar de single Grace Kelly is al hier en daar te horen.

Ontbrekende schakel

De muziek van Mika laat zich het best omschrijven als de ontbrekende schakel tussen de Scissor Sisters en Queen, maar ook namen als Rufus Wainwright en Beck passen goed bij zijn stijl. Als we een beetje af mogen gaan op de reputatie van de BBC-lijst gaan we in 2007 nog heel van hem horen. Een voorproefje is al te beluisteren op zijn MySpace.

Nummer twee op de lijst is The Twang, een typisch Engels bandje dat sterk doet denken aan een moderne versie van The Happy Mondays.

Daarna volgen new-rave-hype Klaxons, R&B-zangers Sadie Ama (inderdaad de zus van Shola). De complete lijst ziet er zo uit:

1 Mika
2 The Twang
3 Klaxons
4 Sadie Ama
5 Enter Shikari
6 Air Traffic
7 Cold War Kids
8 Just Jack
9 Ghosts
10 The Rumble Strips

Over een jaar zullen we weten of deze voorspellingen een beetje kloppen, maar een blik op voorgaande edities geeft een goede indicatie.

Zo waren de tips voor 2006 Corinne Bailey Rae, The Feeling en The Automatic.

In 2005 stonden Kaiser Chiefs, Bloc Party en KT Tunstall hoog in de lijst en voor 2004 waren Keane, Franz Ferdinand en Scissor Sisters.