GRONINGEN - De binnenstad van Groningen staat op z'n kop. Zeker 12.000 popliefhebbers zijn donderdag naar het centrum van de stad getrokken om Europa's meest talentvolle bands te zien optreden tijdens de eerste dag van muziekfestival Eurosonic.

Bekijk video

Met het live optreden van de Italiaanse band Sud Sound System & Bag A Riddim werd donderdagavond de 21e editie van Eurosonic officieel gestart. Tijdens het twee dagen lange festival voor de meest veelbelovende muzikale talenten uit Europa, laten meer dan 200 bands van zich horen op de podia in cafés, theaters en cultuurcentra.

De toegestroomde bezoekers lopen met plattegronden en 'timetables' rond om de optredens in de 25 over de binnenstad verdeelde locaties bij te wonen.

Johnossi

Bij het optreden van Sud Sound System in het Grand Theatre kwamen de bezoekers al flink los. De feestelijke mix van reggae en opera zorgde voor een dansende menigte. Nog populairder waren de twee Zweden van Johnossi die in Huize Maas speelden. Het pand was met 600 bezoekers overvol, waardoor velen zich buiten in de lange rij moesten aansluiten.

Later op de avond combineerde de Zweedse Salem Al Fakir in het Grand Theatre zijn geknepen stem met hippe electro en volksmuziek.

Franz Ferdinand

Producerstrio Kraak en Smaak uit Leiden zette gelijkertijd een spetterend live optreden neer in de Stadsschouwburg. "Zelf ben ik in het verleden wel eens als bezoeker naar Eursonic geweest", vertelt Mark Kneppers na het optreden. "Je ziet een hoop verschillende bands. Ik heb begrepen dat zelfs Franz Ferdinand hier ontdekt is. Vanavond gaan we in ieder geval bij Uffie kijken."

De muziekliefhebbers komen van heinde en ver. "Bijna 2,5 duizend professionals uit de muziekindustrie bezoeken het festival. Daarvan komt een derde uit het buitenland: Amerika, Europa en zelfs Afrika", vertelt general manager Peter Sikkema van Eurosonic. Maar ook onder de bezoekers zijn veel Zweden, Duitsers en Italianen te vinden.

Ontwikkelingen

De laatste groep is er niet voor niets. Italië is dit jaar het thema van Eurosonic. "Sinds vier jaar stellen we bij het festival een land centraal, zodat de bezoekers zich echt kunnen verdiepen in de ontwikkelingen die er op muzikaal gebied in dat land gaande zijn.

Dit jaar hebben we gekozen voor Italië, omdat de muziek in Zuid-Europa toch verschilt van de Noord-Europese markt. Er vinden daar interessante dingen plaats", aldus Sikkema.

GrunnSonic

Vernieuwend voor het festival was dit jaar de toevoeging van GrunnSonic. Een muziekfestival voor de lokale helden. "In Groningen zijn natuurlijk ook erg veel goede bands en die proberen we op deze manier onder de aandacht te brengen," zegt Sikkema. De Groningers krijgen tijdens het gratis GrunnSonic de kans om zich te presenteren aan de internationale popindustrie en het publiek.

Zaterdag wordt het uitverkochte Noorderslagweekend afgesloten met het Nederlandse muziekfestival Noorderslag in cultuurcentrum Oosterpoort.