2007 is wel heel erg goed begonnen met deze plaat van Amy Whinehouse. Er moeten wel hele geniale nummers in het komende jaar uitkomen, wil iemand nog de eerste single van dit album nog overtreffen.

Rehab is typisch zo'n nummer dat je honderd keer achter elkaar kunt draaien zonder dat het je gaat vervelen. Het moet wel heel raar lopen als dit nummer geen klassieker gaat worden.

Alles klopt aan Rehab: een mysterieuze tekst, een lekkere beat, heerlijke soulblazers, een stem die doet denken aan giganten uit de jazz. Die stem van Amy Whinehouse is echt heel mooi en krachtig, maar de meeste eer gaat uit naar Mark Ronson, die het nummer (en nog vijf andere tracks op het album) produceerde.

Goud

Het lijkt wel of alles wat hij aanraakt de laatste tijd verandert in goud. De man kan prachtige beats creëren, maar zijn allersterkste punt is dat hij feilloos weet wat het recept is voor een hitsingle.

En dan bedoel ik niet zo eentje die je na een half jaar weer de strot uitkomt, maar zo een die over tien jaar nog steeds goed klinkt. Het kan dan ook niet anders dan we dit jaar nog heel veel van Mark Ronson gaan horen.

Behalve de single staan er nog negen andere nummers op Back To Black. Stuk voor stuk heerlijke nummers met in het ene nummer een vleugje jazz, de ander weer wat klassieke soul en zelfs een flirt met reggae.

Elk nummer is op zich een juweeltje, maar geen enkele komt in de buurt van het geweldige Rehab en dat is wel jammer aangezien dit de openingstrack is. Je weet dus dat het na het eerste nummer van de plaat nooit meer zo goed zal worden.

Gelukkig zijn de zogenaamd mindere nummers op deze plaat altijd nog veel beter dan het gros van wat er momenteel in de platenwinkel ligt.

Single

Wie na het beluisteren van Rehab honger heeft naar meer, doet er trouwens goed aan om op zoek de gaan naar de cd-single of 12" van het nummer, want daarop staat een remix van Rehab door de mannen van Hot Chip die het origineel qua genialiteit gemakkelijk evenaart.