Aankomend weekend is Groningen drie dagen lang het epicentrum van de muziekindustrie. Bij elkaar opgeteld zullen meer dan 220 bands een optreden geven. Als leidraad tippen we hieronder een aantal bands die je dit weekend niet mag missen.

Donderdag

Patrick Wolf

Dit wonderkind heeft al twee prachtige albums op zijn naam, maar gaat waarschijnlijk echt naar het grote publiek doorbreken met zijn eerste release voor een groot label. Patrick Wolf maakt een eigenzinnige mix van folk en electronica met daarin een hoofdrol voor zijn viool.

Joy Denalane

Met haar geweldige stem is deze Duits/Afrikaanse dame een grote concurrent voor zangeressen als Angie Stone en Mary J. Blige. Ze werkte in het verleden al met toppers als Tiefschwarz en Reakwon.

Peter, Bjorn & John

Hun single Young Folks was met gemak de allervrolijkste van 2006. Wie een keer dat gefloten riedeltje heeft gehoord, krijgt het nooit mee uit zijn hoofd. Maar ook de rest van hun nummers zijn erg genietbaar.

Lo-Fi-Fnk

Twee jonge ventjes die met behulp van goedkoop klinkende synthesizers muziek maken die op een geniale wijze balanceert tussen kitscherige eurodisco en überhippe electro.

Vrijdag

Tunng

Deze act is waarschijnlijk de meest belangrijke band is het zeer interessante nieuwe genre folktronica. Vrij vertaald levert dat bij Tunng een indrukwekkende mix op van Nick Drake begeleidt door subtiel knetterende beats.

Duke Special

Als de Ierse troubadour Duke Special plaatsneemt achter zijn piano kan je niets anders meer dan ademloos luisteren naar zijn prachtige liedjes die veel raakvlakken vertonen met de ballads van Tom Waits.

Bromheads Jacket

Het London Calling-festival stond al twee keer op zijn kop dankzij Bromheads Jacket. Het publiek van Eurosonic kan niets anders doen dan volgen. De show zal waarschijnlijk weer bomvol staan van de spetterde rock. Muzikaal klinken ze als de rauwere versie van de Arctic Monkeys, live doen ze niet onder voor welke grootheid dan ook.

Digitalism

De allerhipste dance komt dit keer van Digitalism. Misschien bekend van hun remixen voor Tiga, Test Icicles of The Futureheads. Hun eigen werk komt aardig in de buurt van die drie acts.

Zaterdag

Malle Pietje and the Bimbos

Al wereldberoemd in Amsterdam, maar nu ook klaar voor de rest van de wereld. Met hun eerste nummers Tienerhoer en Keihard Beuken leek deze band een gimmick, maar wie ze live zag ging meteen overstag voor deze topband.

Hasselhoff

Een coole naam is al de helft van het werk als je een band begint. De muziek, die sterk leunt op de jaren tachtig, doet de rest.

Aux Raus

Aux Raus levert een opgefokte mix van snoeiharde beats en gitaar. Sinds Atari Teenage Riot was er niet zo'n band die zowel de metalhead als de gabber tegelijkertijd aan het dansen kreeg. Ze zijn trouwens al supersterren in Mexico

C-Mon & Kypski

Deze band had al de eer om de eerste act te zijn in de muziekrubriek op NU.nl. Op Noorderslag zullen ze laten zien dat ze met het album Where The Wild Things Are hun grote voorbeeld DJ Shadow muzikaal voorbijgestreefd zijn.

Uitverkocht

Het Eurosonic-gedeelte van het festival is uitverkocht, alleen voor zaterdagavond zijn nog enkele kaarten te koop. Er is echter nog een prima manier om geheel kosteloos een aantal toppers van het festival aan het werk te zien.

In het Groningse filiaal van platenzaak Plato zullen het hele weekend bands een kort optreden geven. Bevestigde namen hiervoor zijn onder andere: Peter, Bjorn & John, Meindert Talma, Magic Numbers, A Balladeer en Johan.

Meer info op: www.noorderslag.nl