AMSTERDAM - De Amsterdamse band A Balladeer, het Volendamse duo Nick & Simon en de hiphopgroep Opgezwolle zijn de winnaars van de Zilveren Harpen 2006. Dat meldt Radio 2 dinsdag.

Bekijk video

Jerney Kaagman, directeur van Buma Cultuur, maakte de winnaars bekend in het programma Schiffers.fm. De Zilveren Harpen worden maandag 5 februari tijdens het Harpen Gala 2007 in Bussum uitgereikt.

"Een goede bevestiging", noemt Marinus de Goederen, zanger van A Balladeer, de prijs. "Het is een eeuwige roem die eraan hangt, dus het is heel leuk om de Zilveren Harp te winnen." Het debuutalbum van het trio kwam vorig jaar mei uit, de derde single verschijnt binnenkort.

De prijswinnaars wisten al langer dat ze de Zilveren Harp hadden gewonnen, maar mochten het aan niemand vertellen. Een zware opgave, zegt Nick Schilder van Nick & Simon. "Ik kon het wel van de daken schreeuwen, dit is een bekroning van een goed jaar voor ons. We zijn in 2006 doorgebroken en zo'n prijs is dan de mooiste bevestiging die je kunt krijgen."

"Mijn moeder zegt dat het een hele prestigieuze prijs is", zegt Junte Uiterwijk van Opgezwolle. De hiphopformatie bracht begin vorig jaar het vierde album uit en kan niet echt een nieuwkomer worden genoemd. "Het is vorig jaar ineens heel snel gegaan. We merken dat steeds meer mensen onze naam en muziek kennen."

De hiphopformatie Opgezwolle viel al eerder in de prijzen. Zo wonnen de Zwolse rappers vorig jaar met hun album Eigen Wereld de 3voor12 Award voor het beste Nederlandse album.

Aanmoedigingsprijs

Vorig jaar wonnen Stevie Ann, Thomas Berg en Pete Philly & Perquisite de jaarlijkse prijzen. De Zilveren Harp wordt uitgereikt door Buma Cultuur in samenwerking met Radio 2. Het is een aanmoedigingsprijs voor veelbelovende scheppende en/of uitvoerende kunstenaars die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse muziek. De Zilveren Harp werd in 1969 voor het eerst uitgereikt.

Over een week worden de Gouden Harpen uitgereikt en weer een week later is bekend wie de exportprijs heeft gewonnen. Alle winnaars geven op 5 februari een optreden in Bussum. Daarbij worden ze begeleid door het Metropole Orkest.

"We zijn ontzettend benieuwd hoe onze nummers gaan klinken met al die strijkers", aldus Nick Schilder. Het duo zal onder meer de nieuwe single 'Herwinnen' ten gehore brengen. Het nummer komt van het debuutalbum 'Nick & Simon', dat momenteel op nummer negen staat in de Album Top 100.

Jury

De Gouden en Zilveren Harpen behoren tot de belangrijkste prijzen van de Nederlandse muziek, ze worden door een jury van deskundigen toegekend. De jury voor de Zilveren Harpen bestond dit jaar uit Edwin Evers (Radio 538), Koen Poolman (Oor), Werner Schlosser (iMediate), Nico Silvius (RADIONL), Henkjan Smits (Talentscout.nl), Frank Verhallen (directeur Koningstheater Den Bosch) en Willem van Zeeland (NPI). Juryvoorzitter was Sieb Kroeske (Mega Media).