De grote man achter de populariteit van de muziek uit Mali is vorig jaar op 7 maart overleden. Ali Farka Toure stierf na een lang ziekbed en een prachtige carrière. Hoogtepunten bereikte hij met het samen met Ry Cooder gemaakt en een Grammy bekroonde 'Talking Timbuktu' uit 1994 en zijn prachtige afscheidsalbum 'Savane'.

Ali Farka Toure werd in 1929 geboren en speelt reeds vanaf jonge leeftijd snaarinstrumenten. Gefascineerd door de traditionele muziek van zijn eigen land en de oude missisippi blues die hij eind jaren 60 hoort ontwikkelt hij uiteindelijk, ondertussen geheel op de gitaar gericht, zijn eigen Malinese blues.

Kans

Zijn eerste opnamen maak hij als hij als geluidstechnicus werkt in een Malinese studio. Als dank voor bewezen diensten geven zij hem de kans om zelf opnamen te maken. Deze opnamen komen gedurende de jaren 70 en 80 uit op het kleine Franse platenlabel Sonodisc. Ook treed hij gedurende die jaren op in Europa en Amerika.

Distributie

Het spelen in Afrika krijgt echter prioriteit. Door de slechte distributie maken helaas maar weinig mensen kennis met zijn muziek. Gelukkig verandert daar wat in als hij een deal kan tekenen hij het vermaarde wereldlabel World Circuit die exact snappen waar zijn muziek voor staat.

Na een aantal solo albums voor het label blijkt zijn samenwerking met de Amerikaanse meester gitarist Ry Cooder op 'Talking Timbuktu' goud waard te zijn. Niet alleen staat het album jarenlang op de wereldalbum lijst, het album wordt ook nog bekroond met een Grammy. Ook de 2de Grammy die hij ontving voor de samenwerking met landgenoot Toumani Diabate op het album 'In The Heart Of The Moon' mag in deze niet onvermeld blijven.

Dood

Zijn dood van 7 maart volgde op een lang ziekbed terwijl hij bezig was zijn laatste opnamen te vervolmaken. Die opnamen werden in 2006 uitgebracht onder de titel 'Savane' en mogen als de kroon op zijn muzikale leven gezien mag worden. In 13 songs laat hij nogmaals horen hoe diep en emotievol zijn Malinese blues klinkt. Doorspekt met invloeden uit songhai en fulani, traditionele muziekstijlen die hij opgepikt had tijdens zijn laatste reizen.

De variëteit in songs, die soms zelfs tegen Keltisch, countryblues en reggae lijken aan te leunen, klinken bijzonder geinspireerd. De uit Bamako afkomstige top ngoni bespelers Bassekou Kouyate en Mama Sissoko en de trouwe Dasy Sare op gitaar als zijn basis band en als verrassende gast oud James Brown blazer Pee Wee Ellis mogen niet onvermeld blijven. Savane is zijn meesterwerk testament. (World Circuit/Munich)