In het rijtje met interessante releases in 2006 mogen de Mystery Jets niet ontbreken. Tussen de rij eindeloze Engelse bandjes onderscheiden de Mystery Jets zich op vele manieren van de massa.

Het opvallendste punt is dat de spil van de band bestaat uit vader en zoon Henry en Blaine Harrison. Pa speelde ooit als tiener ook al eens in een band, maar die viel helaas uit elkaar.

Daarna verwaterde zijn muzikale ambities een beetje, maar toen zijn zoon opeens een band begon, smeekte Henry of hij mee mocht doen. Dat was voor de rest van de band geen enkel probleem.

Het schijnt zelfs dat Henry qua rock-'n-rollgedrag de wildste van de band is en de jongere garde zijn enthousiasme regelmatig moet temperen.

Eel Pie

Andere opmerkelijke feiten over de Mystery Jets zijn dat zanger Blaine vanwege een aangeboren afwijking altijd zittend moet optreden en dat de band afkomstig is van Eel Pie Island. Dat laatste gegeven is waarschijnlijk de meest bepalende factor geweest in het ontstaan van deze unieke band.

Het eiland in de Theems is al jarenlang bekend als hippiecommune en verzamelplaats voor muzikanten. Zo heeft Pete Townsend een studio op het eiland en speelden in de jaren zestig bands als The Rolling Stones, Pink Floyd en The Who op het eiland.

Hippieband

De muziek van de Mystery Jets past perfect bij het eiland, het is tegendraads, harmonieus en leunt op oude tradities. De combinatie van prog-rock, eigengemaakte percussie en samenzang maakt van de Mystery Jets de perfecte moderne hippieband.

Aan de ene kant hoor je de invloed van de grootste muzikale held van de band, Syd Barrett, en aan de andere kant laten de Mystery Jets hun singles remixen door de hipste dance acts van dit moment.

Zo namen bijvoorbeeld Justice en Erol Alkan enkele nummers onder handen. Met Erol Alkan werkt de band momenteel zelfs samen aan nieuw materiaal.