Typisch zo'n verhaal dat te mooi klinkt om waar te zijn: iemand koopt voor 75 cent een lp op een rommelmarkt en daarop blijken unieke opnamen van een populaire band te staan. Het gebeurde onlangs in New York en nu zijn de nummers te downloaden.

Een originele acetaat-lp met proefopnamen voor het befaamde Velvet Underground-album met de bananenhoes dook ineens op nadat iemand deze in 2002 in een kelder ontdekte.

Ongeveer een maand geleden was deze plaat plotseling te koop op eBay, waar iemand er ruim 150.000 dollar voor bood. Deze veiling bleek echter nep te zijn, maar intussen kocht iemand de echte versie van deze unieke lp uit 1966 voor 25.000 dollar van de ontdekker.

De website van radiostation WFMU claimt nu alle nummers van deze plaat als mp3 in zijn bezit te hebben en biedt deze gratis aan. Alle bekende nummers als Heroin en Venus in Furs zijn in duidelijk afwijkende versies te downloaden. Kenners hebben nog wel hun twijfels of deze mp3's daadwerkelijk afkomstig zijn van de acetaat-lp of dat ze al eens eerder in Japan als bootleg verschenen.

Voor de muziekliefhebber maakt het niet zo heel erg veel uit. Alle nummers zijn in ieder geval afwijkende versies en uitgevoerd door de originele muzikanten. Via deze link valt dit alles te downloaden: